Criză de dascăli la secția germană în Bistrița

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secția delimbă germană din Bistrița funcționează foarte greu, de la grădiniță și până la liceu, deoarece nu există profesori vorbitori de limbă germană.

Dacă pentru posturile de la limba română concurența la titularizare a fost foarte mare, pentru cele de la secția germană nu s-a prezentat nimeni. La nivelul județului Bistrița-Năsdăud au fost scoase la concurs patru posturi de educatoare în limba germană şi alte trei catedre pentru profesori vorbitori ai acestei limbi. „Nu avem niciun post titularizat pentru secţia germană. Nici anul acesta, ca şi în anii trecuţi, nu s-a prezentat nimeni pentru aceste posturi. Până acum ne-am descurcat cu suplinitori, sperăm ca în perioada 1-2 august să se înscrie cineva pentru aceste posturi, altfel vom fi obligaţi să apelăm la pensionari. Oricum acei copilaşi nu vor rămâne de capul lor", susţine inspectorul de specialitate Elena Borş. Aceasta spune că în acest an concursul pentru suplinitori nu va fi diferit faţă de cel pentru titulari.

Nici în privinţa învăţământului şcolar situaţia nu este mult mai bună. Dacă catedrele de învăţători sunt ocupate pentru toate cele patru posturi, în cazul catedrelor de profesori este criză foarte mare. „Am scos la concurs posturi pentru profesori de fizică, istorie şi ştiinţe socioumane, chimie şi biologie. Ar fi nevoie şi de alţi profesori, dar de exemplu la matematică avem o aprobare de la minister să se predea în limba română", explică Constantin Rus directorul Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, acolo unde funcţionează linia germană.

Situaţia din acest an nu este nouă, de mai mulți ani nu s-au făcut titularizări pe catedrele de germană, deși an de an sunt scoase posturile la concurs. Tinerii bistrițeni care termină facultatea la linia germană nu se prezintă la concursurile de titularizare pentru să salariile în mediul privat pentru ei sunt mult mai mari decât cele din învățământ.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite