Radu Şomodi, bistriţeanul care i-a dat gol lui Mourihno

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Şomodi are 25 de ani şi spune că singurul lucru pe care ştie să îl facă bine este să joace fotbal, de aceea nu îşi imaginează că ar putea face altceva. A jucat până acum în patru campionate diferite şi cea mai mare performanţă a reuşit-o în Italia, atunci când a înscris în poarta echipei Internazionale Milano.

Aventura lui Radu în lumea fotbalului a început în spatele blocului, acolo unde bătea mingea cu vecinii. „Îmi amintesc că în clasa a IV-a m-au întrebat ai mei ce vroiam să fac după ce intru în clasa a V-a şi am ales fotbalul. De la bătutul mingii în spatele blocului am ajuns să fac zilnic câte patru ore de antrenament", povesteşte Radu începutul său ca şi fotbalist.

Nu a rămas neobservat nici în şcoală şi după puţin timp a fost cumpărat de un club nou de fotbal înfiinţat în Bistriţa, Juventus Bistriţa, un club despre care fotbalistul bistriţean îşi aminteşte ca fiind „mai european", mai ales din punct de vedere al condiţiilor. „Noi jucam fotbal în hainele de acasă, ne cumpăram singuri adidaşi şi trebuia să ne duce mingile noastre. La Juventus aveam echipament de antrenament, aveam mingi, era altceva faţă de ce am experiementat eu până atunci", îşi aminteşte Şomodi. De la Juventus a ajuns la Naţionala de Juniori U15 a României şi a fost selecţionat până la 19 ani fiind la un pas de a obţine calificarea la Campionatul European.

La 14 ani a jucat în Germania

De la Juventus a ajuns să dea probe în Germania, iar o echipă l-a acceptatşi, la doar 14 ani, a plecat să joace peste hotare. „Habar nu aveam ce mă aşteaptă, am dat probele şi m-au acceptat. Echipa era un satelit care forma juniori pentru Hertha Berlin. Acolo pot să spun că am fost învăţat ce înseamnă să fii un jucător profesionist. Am învăţat ce şi cum trebuie să mănânc, am învăţat cum să mă comport, acolo am învăţat până şi cum trebuie să îmi calc un tricou", povesteşte Radu care spune că cel mai bine s-a adaptat fotbalului german. A trebuit însă să plece din cauză că era extracomunitar şi legislaţia fotbalistică nu permitea decât un anumit număr de fotbalişti străini. De altfel, spune că prima opţiune în ceea ce priveşte un transfer este Germania, dacă i se iveşte ocazia.

Cum a dat gol în poarta lui Inter Milano

După această experienţă a revenit în ţară, apoi a ajuns în Ungaria şi, la 25 de ani, joacă de doi ani în Italia într-o ligă inferioară. Aşa a ajuns să-şi trăiască momentul de maximă glorie anul trecut în iarnă. „Am avut un meci amical de pregătire cu Inter Milano, pe atunci pregătită de Jose Mourihno, iar meciul  s-a terminat egal deşi la ei au jucat nume precum Crespo sau Adriano. Scorul a fost 1-1, iar golul echipeu mele l-am înscris chiar eu. M-am bucurat enorm, e fără îndoială cel mai important gol dat de mine", susţine cu tărie fotbalistul bistriţean.

Acum i-a expirat contractul cu ultima sa echipă şi este în discuţii cu alte cluburi pentru a merge să joace la ei. „În Italia o echipă din Serie C, de exemplu, este o echipă bine cotată. Eu ca şi jucător profesionist fac cinci antrenamente pe saptămână şi duminica joc. Am maşină şi apartament de la club, condiţii pe care în România sunt jucători de Liga I care nu le au. Plus că banii vin mereu la timp, nu sunt probleme ca acasă", adaugă Radu care spune că primii bani ca şi fotbalist i-a câştigat când avea 14 ani în Germania.

A promovat cu Salonta în Liga I

 Radu Şomodi a făcut parte timp de doi ani din echipa Liberty Salonta, fiind unul dintre cei care au pus umărul la promovarea echipei în Liga I în 2006, dar a fost şi unul dintre cei care au simţit gustul dezamăgirii când au aflat că locul pe care ei l-au câştigat prin luptă a fost vândut de patronii clubului unei echipe care a retrogradat în Liga III.  „Nu bănuiam nimic în momentul în care am câştigat Divizia B, am sărbătorit zile întregi, obiectivul nostru era să evităm retrogradarea şi totuşi am câştigat sezonul detaşat.  După ce am plecat în vacanţă au început să apară zvonuri, iar când s-a reunit lotul am fost anunţaţi că am fuzionat cu UTA Arad şi, deşi legislaţia spunea că trebuie să se ia jumătate jucătorii de la o echipă şi jumătate de la cealaltă, noi am rămas toţi să retrogradăm în locul lor în C", povesteşte Radu. El nu a acceptat să joace în Liga a III-a şi a fost împrumutat la o echipă din Ungaria, unde a evoluat doi ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite