Cimitirul evanghelic, o pagină de istorie în centrul Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimitirul evanghelic din Bistriţa este una dintre cele mai valoroase izvoare istorice din oraş privind viaţa socială a vechiului burg săsesc. Nici un istoric nu a inventariat până acum monumentele funerare de aici, dar Parohia Evanghelică lucrează acum intens la realizarea unui catalog complex cu cele mai importante piese de aici.

Înfiinţat în secolul XVI în afara zidurilor burgului săsesc Bistriţa, cimitirul evanghelic adăposteşte mormintele celor mai importante personalităţi ale oraşului medieval şi modern, dar şi ale simplilor cetăţeni. O analiză a pietrelor funerare de aici crează o imagine completă privind straturile sociale ale burgului, dar şi repre istorice importante cum sunt stemele medievale ale unor bresle care funcţionau în oraş.

Istoricul Corneliu Gaiu de la Muzeul din Bistriţa spune că saşii aveau obiceiul de a trece pe pietrele funerare meseria pe care o aveau, ceea ce ne ajută să înţelegem felul în care funcţiona societatea de atunci. „Indiferent că erau primari, juzi ai oraşului, doctori sau meşteşugari îşi treceau pe pietrele funerare meseria şi uneori mândria apartenenţei la o anumită breaslă îi făcea să îşi pună şi stema breslei. De aceea avem acum de exemplu păstrare steme ale breslei fierarilor sau lăcătuşilor. Chiar şi după desfiinţarea breslelor, continuă să apară aceste steme. E drept totuşi că pe mormintele mai vechi din cimitirul din curtea Bisericii Evanghelice însemnele breslelor erau mult mai frecvente". Pe o piatră funerară din cimitir apare stema medievală a Bistriţei, intactă. „Este mormântul ultimului primar sas al oraşului, Karl Sanchen", explică Gaiu.

Preotul evanghelic Johann Dietrich Krauss spune că în această perioadă se lucrează la inventarierea pietrolor funerare din cimitir. „Acest cimitir este extrem de important pentru comunitatea noastră şi pentru istoria oraşului. De aceea acum lucrăm la inventarierea pietrelor funerare pe care vrem să le adunăm într-un album şi unele să le declarăm monumente", susţine preotul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite