FRUSTRARE: Bistriţenii se împrumută ca să meargă la medicul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientul Daniela Dos vorbeşte cu medicul său de familie, Niculina Rus, pentru a vedea de ce suferă fiica sa de doar 9 ani
Pacientul Daniela Dos vorbeşte cu medicul său de familie, Niculina Rus, pentru a vedea de ce suferă fiica sa de doar 9 ani

Doctorii de familie din judeţ au hotărât să consulte gratuit şi săptămâna aceasta deşi negocierile la nivel naţional cu Casa Asigurări de Sănătate bat pasul pe loc. Pacienţii sunt prinşi la mijloc în acest conflict şi spun că nu vor renunţa să meargă la doctorul de familie dacă au probleme, deşi asta ar însemna să se împrumute ca să-şi poată plăti consultaţia, darămite medicamentele

Medicii de familie din Bistriţa-Năsăud au hotărât ieri să consulte gratuit şi săptămâna aceasta deşi erau decişi ca de mâine să introducă taxe. „Hotârârea s-a luat ieri şi este una în folosul pacienţilor, tocmai ca să nu se zică că nu ne gândim deloc la oameni", spune preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţ, doctorul Niculina Rus.

Acesta mai afirmă că negocierile dintre medici şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) bat pasul pe loc. Ieri au avut loc discuţii, însă reprezentanţii doctorilor de familie nu au fost chemaţi. „Suntem hotărâţi să luptăm. Faptul că în fiecare an povestea se repetă şi modul în care suntem trataţi, prin nechemarea la negocieri, sunt nişte jigniri aduse corpului medical. Nu este normal", este de părere Niculina Rus.

40 de lei, o consultaţie?

La mijloc sunt prinşi oamenii. Ei spun că au auzit de la televizor despre conflictul medicilor cu CNAS, că nu-l văd cu ochi buni şi că dacă vor trebui să plătească vizitele la medic, o vor face, chiar dacă vor trebui să se împrumute.

Unul dintre pacienţii medicului de familie Niculina Rus este Daniela Dos, în vârstă de 28 de ani, aflată în concediu de îngrijirea copilului, de loc din comuna Galaţii Bistriţei. Fiica sa de 9 ani nu se simte prea bine, a făcut nişte analize şi vroia să vadă azi ce e de făcut. „Dacă va trebui să plătesc, vă daţi seama că o voi face mai ales fiind vorba de sănătate şi de copilul meu. Voi face rost de bani chiar dacă ar trebui să mă împrumut", spune Daniela Dos.

O altă mamă îngrijorată, venită cu băiatul la control, este Carmen Cioancă, în vârstă de 36 de ani, tot casnică. „E musai să plătim. Contează de unde facem rost de bani? Nu lucrez nicăieri, dar la CNAS trebuie să plătesc", afirmă Carmen Cioancă.

Preşedintele medicilor de familie bistriţeni susţine că zilele acestea se va întâlni cu doctorii din judeţ pentru a decide tarifele pentru săptămâna viitoare. „Ne gândim ca 40 de lei să coste un consult, însă nu s-a hotărât tariful fiindcă oamenii de la ţară nu cred că îşi vor permite să de atât", zice Rus.

Dintre cei 143 de medici, 21 au semnat deja actul adiţional la contractul de prestări-servicii cu CJAS.

Urgenţele spitalului, deja aglomerate cu 50%

Directorul Spitalului Judeţean din Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta, afirmă că urgenţele sunt deja aglomerate cu 40-50% de când a început conflictul medicilor cu CNAS. „În 24 de ore avem 150 de consultaţii. Trebuie să se găsească o soluţie pentru că urgenţele noastre sunt deja sufocate şi ne aşteptăm să mai crească numărul bistriţenilor care să vină la urgenţe", afirmă Buta.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite