Microhidrocentrale la poale de Ţibleş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă bucureşteană investeşte 3,8 milioane de euro în construirea a trei microhidrocentrale pe râul Ţibleş.  Cele trei produc anual peste 5600 de MWh. Aceasta înseamnă pentru investitor un câştig anual de circa 400.000 de euro. Autorităţile din zonă speră că aceşti investitori vor atrage alţii care să dezvolte turismul în zonă

O firmă bucureşteană, „Zagra Hidro SRL" investeşte 3,8 milioane de euro în construirea a trei microhidrocentrale pe râul Ţibleş, la poalele munţilor cu acelaşi nume. Directorul de marketing al societăţii investitoare, Dorin Săcară, spune că lucrările la cele trei microhidrocentrale au început în această lună. Primele două vor fi funcţionale în octombrie 2011, iar a treia, în mai 2012. Decizia amplasării lor tocmai pe râul Ţibleş s-a făcut ca urmare a unor studii hidrologice care au arătat cât ar putea produce o astfel de microhidrocentrală. „Având în vedere caracteristicile hidrologice ale râului Ţibleş cum ar fi precipitaţiile şi debitul mediu, producţia anuală a celor trei microhidrocentrale ar fi de 5632 MWh pe an", explică Dorin Săcară. Una dintre acţionarele firmei bucureştene este „Romenergo SA", o firmă care lucrează şi la Porţile de Fier.

Autorităţile comunei Zagra speră că aceşti investitori să atragă alţii. „Zona e foarte frumoasă şi potrivită pentru turism. Sperăm că investiţia în aceste microhidrocentrale să aducă pe viitor alţi investitori şi să se dezvolte turismul", susţine viceprimarul comunei Zagra, Ioan Costin.

Energie regenerabilă de 400.000 de euro

Investitorul bucureştean şi-a propus să facă o amenajare hidroenergetică cu o capacitate instalată de 1,3 MW. „Purtătorul de energie, adică apa, este captată cu ajutorul unei prize în partea din amonte a râului şi trimisă în aval prin intermediul unei conducte. Energia apei este apoi recuperată şi administrată în turbinele din aval, iar apa ajunge din nou în râu fără a i se modifica parametri calitativi", susţine directorul de vânzări al firmei.

Energia electrică obţinută într-un an, cei peste 5600 de MWh, vor intra în Sistemul Energetic Naţional, iar „Zagra Hidro SRL" va primi contravaloarea energiei electrice şi a certificatelor verzi eliberate pentru fiecare MWh produs din energie regenerabilă. „Firma va avea un câştig anual de circa 400.000 de euro. Investiţia de 3,8 milioane va fi amortizată în 10-12 ani" , adaugă Dorin Săcară.

Echivalentul a 472 de maşini

Prin acest proiect se evită, în fiecare an, eliberarea în atmosferă a 2320 de tone CO2, echivalentul emisiei anuale a 472 de autoturisme (943.312 litri de motorină neconsumată).

În judeţ, firma va mai construi o microhidrocentrală pe râul Buduşel din comuna Cetate.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite