126 de kilometri de drumuri modernizate în Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 126 de kilometri de drumuri judeţene din Bistriţa-Năsăud vor fi reabilitate până în 2013 cu bani proveniţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Potrivit Ministerului, lucrările trebuie să înceapă peste exact trei luni, pe 16 august, iar suma totală alocată pentru judeţul nostru este de peste 310 milioane de lei.

Şapte drumuri judeţene foarte puţin circulate în prezent din cauza calităţii foarte proaste a carosabilului vor fi modernizate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în cadrul programului 10.000 kilometri de drumuri judeţene şi de interes local. „Este ultima etapă a proiectului 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes comunal. Bistriţa este prinsă la pachet cu Maramureşul şi valoarea totală pentru judeţ este de 311, 2 milioane de lei fără TVA. Suprafaţa totală modernizată în Bistriţa-Năsăud este de 80,75 kilometri drumuri judeţene şi 46,16 kilometri drumuri comunale", a declarat secretarul de stat din MDRT, Eugen Curtean. Ministerul a demarat vineri procedeul de licitaţie pentru modernizarea DJ 172A dintre Beclean, Nuşeni şi limita cu judeţul Cluj, DJ 172 D, dintre Ilva Mică, Ilva Mare şi limita cu judeţil Suceava, AJ 172 C dintre Josenii Bârgăului, Strâmba şi Ilva MicăDJ 172 E care face legătura între Strugureni, Matei şi Lechinţa, DJ 172 G drumul care leagă localităţile Nuşeni, Arcalia, Sărăţel, Monariu, Budacul de Jos, Satu Nou, Cuşma şi Livezile. De asemenea vor fi modernizate tronsoane din DJ 173 care leagă municipiul Bistriţa de limita cu judeţul Mureş prin Budacu de Sus, Şieu şi Milaş, sau DJ 173 B care porneşte din Bistriţa prin Tărpiu, Mintiu şi ajunge în Nimigea de Jos.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, principalul beneficiar al acestui proiect, drumurile selectate sunt extrem de importante pentru fluidizarea circulaţiei în judeţ şi scurtează numeroase rute. „De exemplu DJ 172 C, care face legătura între Valea Bârgăului şi Valea Someşului prin Strâmba va elibera drumul Năsăudului, iar cei care vor avea de ajuns într-una dintre aceste zone vor putea să o ia pestre Strâmba şi nu pe la Dumitra economisind în acest fel mai bine de 50 de kilometri. De asemenea vom reuşi să modernizăm centrul comunei Milaş care are un drum foarte prost şi vom lega judeţul nostru cu vecinii din Mureş pe un drum circulabil", explică Dan Turcu consilier al preşedintelui CJ BN.

Primarii fericiţi că vor avea drumuri

Deşi nu au nicio implicare financiară în realizarea de lucrări pe drumurile judeţene, primarii comunelor prin care trec drumurile ce vor fi modernizate sunt încântaţi de faptul că au fost prinşi în acest proiect. „Noi am pierdut numeroşi investitori în zona aceasta doar din cauza drumului foarte prost. Nimeni nu va veni vreodată să facă o investiţie într-un loc în care nu are drumuri. Sperăm ca după aceste lucrări să nu mai întâmpinăm astfel de probleme", spune viceprimarul din Milaş, Ioan Archiudean.

Primarul din Josenii Bârgăului crede şi el că modernizarea drumului din pe Strâmba îl va ajuta să dezvolte turismul în acea zonă. „Avem acolo o mănăstire care va fi vizitată de mult mai multă lume dacă drumul va fi modernizat, de asemenea am vorbit cu oameni care s-au interesat de cumpărarea unor terenuri în zonă, mai ales că se va trage şi curentul acolo", adaugă primarul Tudorel Ciotmonda.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite