Izvorul Vameşului, apă plată marca Sângeorz Băi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o staiune recunoscută pentru apele minerale medicale, un om de afaceri bistriţean a investit aproape 400.000 de euro în realizarea unei mici fabrici de producţie de apă plată. Apa de la Izvorul Vameşului era recunoscută de localnici ca fiind cea mai bună apă din zonă, iar specialiştii au stabilit că apa respectivă nu conţine nicio o impuritate şi poate fi consumată fără a fi nevoie de filtrarea şi tratarea ei.

Maxim Gagea, proprietarul fabricii de prodcere a apei plate Izvorul Vameşului dn Sângeorz Băi spune că ideea acestei afaceri i-a venit atunci când a încercat să realizeze o construcţie pe terenul din zonă şi a descoperit că nu o poate face din cauza unui izvor de acolo. A dorit totuşi să valorifice într-un fel sau altul acest loc şi atunci a început să facă analize pentru a vedea cât de bună este apa. „Timp de trei ani am făcut analize la apă şi am fost şi noi uimiţi atunci când am descoperit că apa acestui izvor este perfectă din punct de vedere biotic. Nu conţine niciun fel de impurităţi şi poate fi consumată fără niciun fel de probleme de oricine. Mai mult chiar, se pare că este indicată celor care au probleme gastrice şi renale. Se pare că este unică în ţară din acest punct de vedere", explică Gagea.

Doctorul Ioan Suciu, responsabilul din cadrul Direcţei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud cu calitatea apei spune că apa din acea zonă este foarte bună. „Toate analizele pe care le-am făcut atât noi cât şi colegii noştri de la Cluj şi de la Direcţia de Gospodărire a Apelor au ieşit perfect. Izvorul Vameşului este un izvor de coastă, dintr-o zonă de munte, de aici vine şi puritatea apei", explică doctorul. Acesta adaugă faptul că în această perioadă mai există un investitor din Maierul care intenţionează să realizeze o fabrică de producţie şi îmbuteliere a apei, dar încă se aşteaptă rezultatele. „Până atunci, Izvorul Vameşului este singurul izvor autorizat din judeţ", adaugă doctorul Suciu. 

Investiţia în fabrică a fost de 385.000 de euro, o sumă pentru care omul de afaceri spune că a muncit zece ani peste hotare, dar şi ceilalţi membrii ai familiei au pus umărul la adunarea banilor. „Am adunat fiecare bănuţ, am mers cu soţia şi copiii mei în munte la adunat de afine şi mure pe care le-am vândut. Avem cinci angajaţi şi îmbuteliem zilnic până în 3000 de litri de apă, dar capacitatea izvorului, conform măsurătorilor este de 100.000 de litri pe zi", explică bărbatul.

Izvorul Vameşului un altfel de apă din Sângeorz Băi

Deşi nu a mai valorificat nimeni apele din zonă, primarul Roland Venig spune mai sunt cel puţin 13 izvoare recunoscute ca având o apă foarte bună. „Locul din care captează familia Gagea apa, era recunoscut de sute de ani în oraş ca fiind Izvorul Vamăşului. Nu ştim de unde îi vine numele, dar cert este că apa de acolo era consumată de foarte mulţi locuitori datorită purităţii ei", a explicat primarul. 

Afacerea familiei gagea poate însemna pentru oraş şi o altfel de promovare naţională. „Apele minerale medicale, pentru care este recunoscută staţiunea noastră, de la noi sunt periculoase pentru mulţi dintre cei care le consumă fără indicaţia medicului, dar apa plată de la Izvorul Vameşului este potrivită pentru toată lumea", arată primarul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite