Start la Festivalul de film de foarte scurt metraj la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-A 13-a ediţie a a Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj „Tres Courts" va fi găzduită anul acesta pentru prima dată şi de Bistriţa. Alături de locuitorii altor 15 oraşe din România şi ai altor câteva zeci din întreaga lume, bistriţenii vor putea urmări cele 46 de filme foarte scurte alese de juriul francez format din cineaşti francezi consacraţi.

Festivalul „Tres Courts" va avea loc simultan în zilele de 6, 7 şi 8 mai în 14 ţări printre care şi România. Evenimentul a pornit din Franţa şi a ajuns ca la cea de-a 13-a ediţie să fie prezent şi în Brazilia, Belgia, Ungaria, Israel, Maroc, Moldova, Olanda, Serbia, Singapore, Slovacia, Elveţia şi Palestina.

Festivalul este unic în lume atât prin faptul că în toate ţările în care se defăşoară rulează în acelaşi timp cât şi prin faptul că promoveaza filme de foarte scurt metraj, maxim 3 minute, realizate atât de profesionişti cât şi de amatori pasionaţi de cinematografie. Filmele prezente în festival prezintă diferite momente din cotidian. Inspectorul de franceză, Mircea Seleuşan, a dezvăluit câteva dintre temele prezente în cadrul festivalului. „Avem de exemplu secţiunea «Paroles de Femme» în care este vorba despre felul în care gândesc femeile, vor fi filme despre întrebările existenţiale pe care şi le pun adolescenţii şi multe altele", explică inspectorul şcolar.

Şapca lui Adrian

Printre cele 46 de filmuleţe care vor rula în toată lumea se află şi filmul unui român. „Şapca lui Adrian", sau „La casquette d'Adrien" a fost realizat de Sebastian Patrick Pop din Bucureşti. Pe lângă acesta mai sunt filme din Franţa, Germania, Anglia, SUA, Singapore, Spania şi multe alte ţări. În România vor rula pe lângă cele 46 de filme oficiale şi 22 de producţii româneşti, dintre care la sfârşit, participanţii sunt invitaţi să voteze trei. Câştigătorul naţional va primi o susţinere de 150.000 de euro pentru a-i investi în munca sa.

Proiecţiile vor avea loc zilnic, de la orele 15.30 şi 19.00, în Aula Universităţii Babes-Bolyai din Bistriţa, iar intrarea este liberă pentru toţi cei care doresc să participle.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite