Bistriţenii strâng cureaua la coşul de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de miel mai scumpă în Bistriţa decât în alte oraşe, iar în pieţe vinul şi chiar ouăle sunt negociabile. Pieţele bistriţene erau azi mai pline de oameni dornici să-şi cumpere cele necesare de Paşte la preţuri cât mai mici, iar crescătorii de miei se aşteaptă ca vânzările să le crească mâine şi poimâine

Zeci de bistriţeni s-au trezit azi, de dimineaţă, să-şi facă din timp cumpărăturile pentru masa de Paşte. Aceştia spun că nu vor cheltui mai mult de 200 de lei, maxim 300 de lei cu tot cu miel.

image

În piaţa de pe strada Tărpiului, singurul loc unde se vând miei în Bistriţa, oamenii au venit, s-au uitat, unii au strâmbat din nas, au negociat preţul atât cu vânzătorii, cât şi cu măcelarii. Agitaţia era mare, mieii şi iezii  au fost aduşi cu maşinile sau căruţele din tot judeţul, iar preţul lor varia de la 11 la 14 lei kilogramul în viu.

image

Nu e Paşte fără miel

Deşi consideră preţurile  la carnea de miel exagerate, unii bistriţeni nu pot concepe masa de Paşte fără o friptură de miel şi un drob. „Mă gândesc să cumpăr o jumătate de miel, sper să găsesc aici , dacă nu, mergem la magazin. 11 lei pentru kilogramul de miel viu este foarte mult, un 7-8 lei merge, dar aşa e prea mult, raportul e de 50% între carne şi restul, iar în magazin am văzut cu 22 de lei. Negociem totuşi pentru că nu concepem masa de Paşte fără miel", susţine Liviu Ghilea de 66 de ani din Cluj-Napoca. Bărbatul spune că în ultimii cinci ani cumpără miel din piaţa din Bistriţa.

image

Proprietarii mieilor spun că vânzările au mers destul de bine în cursul zilei de azi, deşi nu este aglomeraţie în punctul de vânzare amenajat pe strada Tărpiului. „E prima zi când am venit şi am adus în jur de 50 de miei, în doar patru ore am vâdut vreo 20, la început cu 12 lei, dar i-am lăsat acum la 11 lei kilogramul", spune Ştefan Genţi din Jibou. 

image

Până în 200 de lei masa de Paşte

Gospodinelor prepararea bucatelor de Paşte le răpeşte foarte mult timp din Săptămâna Mare.

image

„Am cumpărat smântână, brânză de vaci şi lapte de 30 de lei, de asemenea am luat 40 de ouă, la diferite preţuri. Am dat şi 30 şi 32 de bani pe un ou, în funcţie de ziua în care le-am luat, iar miel nu mai mâncăm de câţiva ani pentru că nu ne face bine. Voi lua ceva carne de pui şi de porc, de maxim 50 de lei. Toată masa de Paşte o voi pregăti eu acasă, nu cumpăr nimic în afară de ingrediente, deoarece m-am interesat de preţul prăjiturilor şi al cozonacilor şi mi s-a părut foarte ridicat. Făina am luat-o mai de mult la promoţie cu 2,5 lei kilogramul", descrie coşul de Paşte, Eva Pop o bistriţeancă de 52 de ani care pregăteşte o masă pentru trei persoane.

image

Vin de casă pe masa de Paşte

Din Piaţa Decebal nu lipseau nici vânzătorii de vinuri de casă. Aceştia cereau între 6 lei pe un litru de vin de Jelna şi 7 sau 8 lei pe un litru de vin de pe dealurile Lechinţei. „Vin din Bidiu, de lângă Lechinţa şi în fiecare an înainte de Paşte aducem vin la vânzare. Cel mai acru este 7 lei iar cel puţin mai dulce 8 lei", a decalarat Horaţiu Năsălean.

image
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite