Un an de Big Brother în liceele bistriţene
0În urmă cu un an s-au montat primele camere de supraveghere la Grupul Forestier, iar acum peste 50% din liceele din judeţ au acest siste. Directorii şcolilor, inspectorii şi chiar elevii care la început au fost sceptici, au ajuns în acest timp să se obişnuiască cu existenţa camerelor video.
Grupul Şcolar Forestier din Bistriţa a fost prima unitate şcolară din judeţ unde s-au instalat camere video în oraş în urmă cu un an. Modelul propus de conducerea de aici a fost preluat ulterior şi de alte licee, fie că sunt şcoli cu elevi care au probleme de comportament, fie că sunt unităţi cu elevi eminenţi. „Prezenţa camerelor video în şcoli este de bun augur, s-a stabilit că în aceste şcoli este mai mult linişte şi se pare că până şi elevii au ajuns să aibă o atitudine pozitivă. În prezent peste 50% dintre licee au supraveghere video", explică inspecorul şcolar general adjunct Mircea Romocea. Acesta a adaugat că în judeţ nu sunt probleme grave de violenţă în şcoli.
Directorul adjunct de la Grupul Şcolar Forestier, Mihai Hecktor, spune că pentru ei a devenit deja o obişnuinţă prezenţa camerelor. „Nu am avut până acum cazuri grave pentru care să apelăm la aceste filmări, dar ele se stochează timp de două săptămâni. De când am montat sistemul, cele mai frecvente cazuri sunt cele de elevi care sar gardul pentru a ieşi din şcoală", explică directorul. Acesta spune că nici elevii nu s-au mai plâns de existenţa camerelor. „Ne-am obişnuit cu ele, au devenit parte componentă din mediul în care ne desfăşurăm activitatea. La fel le percep şi elevii, nu se mai feresc de ele, cred că au şi uitat că există", adaugă Hecktor.
Păreri împărţite
Reprezentanţii altor şcoli au păreri împărţite. „Avem montate opt camere de supravegheat, dar nu pot vorbi de o schimbare de atitudine a elevilor. Cei care vor să se bată, de exemplu, se pot ascunde de camere fără probleme, sau o pot face în afara şcoli, nu cred că se rezolvă problema violenţei în acest fel. În plus nu ne permitem o investiţie mai mare pentru a monta camere şi pe coridoare", consideră Ioan Rusu, directorul Grupului Şcolar Grigore Moisil din Bistriţa, care are sistemul de la începutul acestui an şcolar. Elevii încearcă să vadă partea pozitivă a faptului că sunt supravegheaţi în permanenţă cu camere video. „La noi în corpul nou, în care ne-am mutat începând cu acest semestru există camere de supraveghere, dar nu ne afectează foarte mult. Credem totuşi că sunt binevenite dacă ne gândim că se poate vedea, de exemplu, cine a intrat într-o sală atunci când a avut loc un furt", crede Carmen Roman, preşedinta organizaţiei de elevi din cadrul Colegiului Tehnic Infoel.