NESIMŢIRE: Primăria Bistriţa le cere bani şi morţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O văduvă din Bistriţa a primit, pe numele soţul mort de 12 ani, o adresă de la Primăria Municipiului prin care i se cere să-şi plătească taxele şi impozitele.  Şeful Direcţiei de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei susţine că vina e a sistemului informatic al firmei care trimite înştiinţările de plată

Victoria Petringel din Bistriţa a primit, la începutul lunii trecute, din partea Primăriei Bistriţa o scrisoare pe numele soţului decedat de 12 ani prin care acesta era înştiinţat că trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele. Alături era şi o scrisoare semnată de primar cu „realizările" în anii de mandat. Sosirea înştiinţării a întristat-o foarte tare pe văduvă. „M-a deranjat foarte mult. Am ţinut scrisoarea câteva săptămâni, după care am aruncat-o de supărare. Înţelegeam această greşeală dacă se lucra manual. Însă totul e electronic, iar bazele de date pe care instituţia le are pot fi corelate. Am fost informatician de profesie şi ştiu ce zic", spune bistriţeanca de 64 de ani.

Ea mai afirmă că succesiunea s-a făcut acum câţiva ani. Soţul acesteia, Ioan Petringel, era directorul fostului Centru de Calcul din Bistriţa şi era cunoscut în oraş.

A vrut să meargă la primar, în audienţă

Femeia povesteşte că, după ce a primit înştiinţarea, a vrut să meargă în audienţă la primar şi să-i transmită adresa la care chiar poate fi găsit soţul ei. „Mă gândeam să merg la domnul primar, în audienţă, şi să-i spun cinic că adresa soţului meu este pe strada Tărpiului, nu pe Florilor", afirmă bistriţeanca.

Fiul decedatului, Ioan Petringel, de 39 de ani, informatician, spune, mai în glumă, mai în serios, că la anul se aşteaptă să-şi găsească numele tatălui pe listele de vot. „Mi se pare penibil şi jenant să nu se actualizeze respectiva bază de date. Succesiunea s-a făcut mai demult şi s-a anunţat. M-a deranjat şi scrisoarea de realizări măreţe care însoţea cererea de plătire a taxelor", spune Ioan Petringel. El a vrut, prin sesizarea făcută pe www.domnuleprimar.ro, ca acest gen de greşeli să nu se mai repete deoarece produc suferinţă  familiilor care le primesc.

Alţi decedaţi, atenţionaţi să-şi facă buletinul

Aceasta nu este singura eroare. Alţi vecini de-ai familiei Petringel primesc felicitări de Sf. Ioan, deşi respectivele persoane nu mai sunt de mult timp în viaţă. O vecină de bloc s-a trezit, anii trecuţi, cu o înştiinţare din partea administraţiei locale prin care fiul acesteia, mort, trebuia să-şi facă buletin. „Vecina mea a avut un copil care a decedat la vârsta de 3 luni. Când acesta ar fi împlinit 14 ani şi trebuia să-şi facă buletin de identitate, mama lui a găsit în poştă adresa cu pricina", mai povesteşte Victoria Petringel.

„E o greşeală la sistemul informatic"

Şeful Direcţiei de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Bistriţa, Adrian Cismaş, aruncă „pisica" în curtea firmei care trimite înştiinţările de plată. „Am verificat în baza noastră de date. Acolo apare proprietar doamna Victoria Petringel încă din 2006. Greşeala s-a produs la transferul datelor de la firma din Sibiu la cea din Bucureşti care trimite înştiinţările. E o greşeală la sistemul informatic ", susţine Cismaş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite