Călin Farcaș a fost coleg cu Mutu la echipa naţională de tineret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Farcaș a fost una dintre marile speranțe ale fotbalului bistrițean, care din cauza unei  accidentări a fost obligat să renunțe la fotbal. A rămas totuși aproape de clubul care l-a propulsat şi acum ajută voluntar Gloria Bistriţa.

Călin Farcaş şi-a petrecut toată viaţa pe terenul de fotbal. De mic copil, înainte de a ştii ce înseamnă fotbalul primea de la naşul său, fotbalist la Gloria Bistriţa, cadouri care constau în mingi de fotbal. „Îmi aducea mingi şi ne jucam în casă, aşa cred că am prins dragostea pentru fotbal. Apoi părinţii m-au dat la acest sport şi s-a dovedit că sunt bun. În cazul nostru înclinaţia spre sport se transmite în familie şi cred că gena se îmbunătăţeşte cu fiecare generaţie", consideră fostul fotbalist bistriţean al cărui tată a fost sportiv de performanţă şi care are un fiu la care observă deja înclinaţii spre sport.

După ce a început să joace fotbal a ajuns la performanţă foarte repede, astfel la la 17 ani, în 1995 a debutat în Divizia Naţională în lotul mare al Gloriei Bistriţa într-un meci cu Petrolul Ploieşti. Câteva luni mai târziu a fost selectat în echipa naţională de tineret, UEFA '98, acolo unde a fost coleg cu Adrian Mutu, Tiberiu Lung şi alte nume mari ale fotbalului românesc. Din păcate la scurt timp după aceea, într-un meci cu echipa de tinere speranţe a Gloriei s-a accidentat la genunchi. Deşi trebuia să se opereze, doi ani a jucat fotbal fără intervenţie chirurgicală. A urmat apoi un meci cu Craiova când s-a accidentat grav. „Un an am umblat prin spitale, am suferit şapte operaţii şi apoi o recuperare foarte grea, ceea ce m-a făcut să plec de la Gloria e uşa din spate. În fotbal e ca şi la hipism, caii şchiopi se împuşcă", povesteşte cu regret bistriţeanul.

Accidentările i-au frânat cariera

După ce a reuşit să se întoarcă pe teren s-a transferat la CFR Cluj care juca atunci în divizia C, iar de acolo la Unirea Dej. „După trei ani la Unirea Dej m-am lăsat de tot de fotbal tot din cauza unor probleme de sănătate. Am făcut o cură deslăbire foarte drastică cu un medicament care mi-a provocat alergie la iarbă şi la apă caldă", îşi aminteşte Călin. 

A renunţat atunci la fotbal şi s-a apucat de afaceri, dar pentru că nu se putea desprinde de fotbal, în urmă cu un an şi jumătate s-a întors la Gloria. „Am vorbit cu Nea Jan şi mi-a oferit un post de director de marketing la club. Am stat acolo un an, dar din cauza problemelor financiare de la club an renunţat. Cu salariul pe care mi-l plăteau mie pot să plătească doi muncitori care tund iarba şi sunt mai necesari decât mine", explică Farcaş. A rămas totuşi să se ocupe în continuare de marketingul echipei, doar că în prezent lucrează ca şi voluntar pentru club. În prezent este director de marketing la o frmă de publicitate din Bistriţa şi se ocupă de managementul mai multor fotbalişti din campionatul românesc.

În paralel cu activitatea la Gloria, Călin face şi stand-up comedy. Are o trupă, Romanian Bad Boys alături de care face spectacole în cluburi şi cafenele. „Din şcoală eram văzut ca şi bufonul clasei, iar cât am făcut fotbal făceam în permanenţă glume", povesteşte comediantul.

Se poate detaşa un fost fotbalist de acest sport?

Nici eu şi nici alţi oameni de fotbal nu ne putem desprinde de acest sport. Este demonstrat pe 99% dintre cazuri că cei care intră în acest domeniu nu mai ies de aici decât cu picioarele în faţă. Orice fotbalist sau preşedinte de club sau antrenor rămâne legat de fotbal toată viaţa. Există o vorbă în fotbal, „Din om normal faci fotbalist, dar din fotbalist nu faci niciodată om normal„. E un microb de care nu poţi scăpa niciodată.

Care e diferenţa dintre fotbalul de acum 15 ani şi cel de astăzi?

Atunci se punea mult mai puţ accentul pe bani. Se învâteau mai puţini bani, fotbaliştii jucau pentru performanţă şi mai puţin pentru partea materială. Atunci pe oricine întrebai îţi spunea că vrea să câştige cupa României sau campionatul, astăzi 80% dintre jucători îţi vor spune că vor conturi grase, maşini de lux şi multe femei. Cam aici cred că este diferenţa

Profil

Născut: 17 octombrie 1978 bistriţa

Studii: Universitatea Babeş-Bolyai, facultatea de Educaţie fizică şi sport

Familie: căsătorit, un băieţel de 3 ani, Eric

Nu-i place:

Spune că este un om pe care îl deranjează foarte puţine lucruri, totuşi nu suportă dentiştii. „Am mulţi prieteni stomatologi, dar nu-i las niciodată să mi se uite în gură. Urăsc acest lucru", spune fotbalistul. De asemenea îl deranjează faptul că în România totul se face la suprapreţ deşi nu este nevoie să se plătească atât de mult pentru unele lucruri.

Îi place:

Spune că iubeşte viaţa aşa cum e. „Faptul că mă trezesc în fiecare dimineaţa şi beau cafeaua este o plăcere uriaşă pentru mine". Fostul fotbalist este şi un pescar împătimit. „Din păcate nu mai am atât de mult timp liber pentru a merge să pescuiesc, dar am două lacuri la Dumitra şi ori de câte ori am ocazia, chiar şi o oră două mă duc acolo", povesteşte Farcaş.

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite