EXCLUSIV: Povestea ultimului şoim rănit în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angel Ilovan, cel de-al doilea soldat bistriţean rănit în Afganistan, s-a întors acasă din Germania unde a fost internat mai bine de cinci luni. Sergentul Ilovan a povestit în exclusivitate pentru Adevărul de Seara Bistriţa despre experienţele trăite în Afganistan, despre cele şase operaţii pe care le-a suferit şi despre planurile sale de viitor.

Angel Ilovan a fost rănit în Afganistan pe data de 23 noiembrie 2010, iar de atunci să până la mijlocul săptămânii trecute a fost internat în spitalul militar Landstuhl din Germania. Despre ziua în care a fost rănit spune că era o zi normală.  „Era o zi frumoasă, până s-a întâmplat incidentul", povesteşte sergentul bistriţean. „Eu eram în faţă, pe jos, mergeam în recunoaştere. Îmi amintesc că am văzut bomba undeva la zece metri de mine, în lateral, am dat să mă întorc să strig la colegii mei să nu vină în acea direcţie când a explodat. Abia am apucat să fac o jumătate de întoarcere. În acel moment aveam impresia că sunt un calculator care s-a stricat, auzeam un sunet puternic în urmechi şi vedeam totul cu pureci", încearcă să descrie tânărul de 23 de ani momentul exploziei.

A fost aruncat de suflul exploziei, iar apoi colegii săi s-au apropiat, iar sanitarul echipajului, responsabil cu acordarea primului ajutor l-a îngrijit până la sosirea elicopterului care l-a transportat la spital. „Omul acela mi-a salvat efectiv viaţa, a făcut totul ca la carte şi datorită lui am scăpat", povesteşte Angel despre colegul lui. Spune că îşi aminteşte că în acest timp a a vorbit, a fost conştient până în momentul în care a ajuns elicopterul la el şi apoi s-a trezit după cinici zile în spital în Germania. „Mi-au spus că am mai vorbit între timp, doamna Şhuster care a fost cu mine mi-a povestit că înainte de operaţie i-am spus că vreau să mă ţină de mână cât timp sunt operat", spune sergentul Ilovan.

image

„Am scăpat destul de uşor“

Privind retrospectiv la ce i s-a întâmplat, tânărul sergent, spune că nu poate decât să se bucure că a scăpat. „Am scăpat relativ uşor, puteam să rămân fără un ochi, sau neom pe viaţă, am trecut cu bine, mă bucur că am văzut acea bombă şi colegii mei nu au ajuns acolo, dacă treceam peste ea muream toţi", crede soldatul care a mai fost încă într-o misiune în Afganistan. Angi făcea parte din trupele de teren, ei ieşeau şi verificau zona pentru a găsi bombele puse de către rebelii afgani. „Acele dispozitive artizanale erau puse special pentru noi. Dacă nu verificam noi terenul înainte, riscam la tot la 100 de metri pe autostradă să explodeze câte una atunci când se trecea pe acolo", povesteşte soldatul. Acesta spune că încă din prima zi a misiunii au dat peste un astfel de dispozitiv care a explodat. „Din fericire, în acel caz era o mică ridicătură de pământ, iar suflul a trecut pe lângă şi nimeni nu a fost rănit. Ştiam oricum care erau riscurile atunci când am plecat", explică Angel Ilovan.

Citiţi ce va face în continuare Angel Ilovan în Adevarul de mâine

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite