Consiliul Judeţean vrea să investească într-o peşteră interzisă turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean vrea să introducă în circuitul turistic aria protejată a Peşterei Tăuşoarelor. Pentru acest lucru intenţionează să acceseze peste un milion de euro, fonduri europene. Legislaţia României şi cea europeană interzic cu desăvârşire accesul turiştilor în zona peşterii. Custodele peşterii, Crin-Triandafil Theodorescu, spune că turiştii nu au ce să caute acolo într-un viitor apropiat.

Consiliul Judeţean a aprobat în şedinţa ordinară de ieri realizarea unui proiect de management al ariei protejate a Peşterei Tăuşoarelor. Costurile acestui proiect se ridică la un milion de euro, bani pe care CJ BN speră să-i obţină prin Programul Operaţionat Sectoraial Mediu. Planul de management presupune amenajarea a peste 100 de hectare de teren pentru dezvoltarea turismului în zonă, cartografierea peşterii şi introducerea acesteia în circuitul turistic.

image

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Luca Iancu, spune că este un proiect foarte important pentru judeţ şi deşi nu poate spune exact când va fi gata proiectul speră ca durata să nu fie una foarte lungă. „Este vorba de o investiţie foarte mare, dar credem că merită deoarece judeţul nostru are câteva puncte care merită introduse în circuitul turistic. Noi am dorit să demarăm acest proiect de management deoarece credem că peştera Tăuşoarelor poate deveni un obiectiv turistic important, mai ales că are un caracter special", explică Luca Iancu. Una dintre principalele probleme ridicate este cea a infractructurii rutiere care leagă localitatea rebrişoara de peşteră. „Este vorba de un drum de 4,5 kilometri pe care îl vom realiza în paralel cu modernizarea obiectivului turistic. Nu ştim cât vor costa lucrările la acest drum, deoarece din cauza terenului dificil va fi nevoie de numeroase lucrări de artă a căror costuri nu pot fi estimate de pe acum", adaugă vicepreşedintele.

image

Custodele peşterii, Crin Theodorescu spune că acolo nu au ce căuta turişti deoarece aria este unicat în Europa şi legislaţia interzice vizitarea de către grupuri mai de turişti. „Se poate face doar eco-turism acolo. Cei care vin sunt în grupuri mici şi ne ajută la curăţarea locului şi la protejarea acestuia, iar totul se face sub stricta supraveghere a custodelui. Dacă ar veni grupuri mari de turşti ar putea deranja fără să îşi dea seama biotopul unor vieţuitoare de aici, cum sunt unele colonii de lilieci care sunt protejaţi prin legislaţia europeană", explică Theodorescu.

Acesta spune că ar fi nevoie de un studiu de impact foarte complex care ar dura pe puţin doi ani şi care să releve dacă se poate interveni acolo pentru ca peştera să fie transformată în zonă turistică. „Se merită să se investească în zonă cu bani europeni, aşa ar trebui să facă toată lumea. În acest sens trebuie făcut un studiu de impact care este foarte complex şi necesită acordul Academiei Române. Peştera este unică în lume", explică speologul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite