Biserica din Monariu e unică în Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica evanghelică din Monariu este singura din Transilvania cu plan rotund, fiind realizată după planurile unui arhitect militar austriac. Pentru a nu rămâne în paragină, biserica a fost cumpărată în anii '90 de către cultul neoprotestant penticostal din sat şi este astăzi locul în care comuniatea îşi ţine serviciile religioase

Monument istoric de categorie A, biserica evanghelică din Monariu este unul dintre cele mai puţin cunoscute edificii religioase din judeţ. În ciuda faptului că este unic în Transilvania datorită planului rotund, monumentul nu este cunoscut deşi este situat la doar 15 kilometri de Bistriţa.

Potrivit istoricului Coreneliu Gaiu, biserica a fost construiţă la mijlocul secolului XVIII . „Din documentele  găsite în globul din turnul bisericii rezultă că clădirea a fost construită în perioada 1755 - 1782 după inundaţia care a afactat satul în 1751. Atunci, Monariu care era amplasat pe malul râului Budac, a fost inundat, iar biserica veche a fost distrusă. Din piatra vechiului edificiu s-a ridicat noua clădire care a fost realizată pe un deal, în mijlocul satului, acolo unde să fie protejată de alte inundaţii. Din aceleaşi documente reiese şi că noul edificiu a fost realizat de către un arhitect militar austriac, aceasta fiind şi explicaţia pentru planul neobişnuit al bisericii. Arhitectul a venit cu planurile de pe meleagurile sale natale", explică istoricul.

image

Penticostali în biserica evanghelică

Monumentul a rămas însă în paragină după anii '70, atunci când saşii din sat s-au întrs în Germania Biserica ortodoxă din Monariu nu a dorit să cumpere clădirea, aşa cum s-a întâmplat la Budacul de Jos, astfel că edificiul a ajuns să fie folosit chiar şi pe post de staul de animale. „Aici stateau peste noapte caii oamenilor de prin sat, uşile erau deschise şi nu avea nimeni grijă de biserică", povesteşte Ioan Baica, un sătean din Monariu. Fostul lider al comunităţii penticostalilor din sat, Cornel Sigmirean, a fost cel care a venit cu ideea de a cumpăra biserica şi a o transforma în lăcaş de cult. „A cumpărat-o din banii lui, a vândut terenurile pe care le avea în Someşul Cald lângă Cluj şi din banii aceia a cumpărat biserica. Am întăbulat-o pe cultul penticostal şi apoi am început să lucrăm la reabilitarea ei. La început, când a cumpărat-o şi am văzut cât e de lucru acolo nu am crezut niciodată că vom putea să o folosim, dar după cinci ani de lucru am reuşit ca în august 1996 să începem să ţinem aici adunările", povesteşte Baica, actualul lider al penticostalilor din Monariu, o comunitate care are mai puţin de 30 de membrii.

Corneliu Gaiu îşi aminteşte şi el de când a fost cumpărată biserica de către penticostali. „Ştiu că un om de acolo a cumpărat-o din banii proprii, a fost un efort financiar foarte mare şi apoi au reabilitat-o destul de bine. Îmi amintesc că au cumpărat chiar piese de acoperiş ceramic, iar când i-am spus că trebuie să o reabiliteze cu şindrilă nu a zis nimic şi s-au conformat. Intervenţiile pe care le-au făcut ei la monument sunt minore şi nu sunt ireversibile", explică şi istoricul bistriţean.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite