Primarii se dau singuri în judecată pentru salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Lechinţa este primul edil din judeţ care a acţionat în judecată Primăria pentru reducerile salariale. Exemplul său a fost urmat şi de primarul din Târlişua. În rândul celorlalţi primari părerile sunt împărţite, unii aşteaptă sentinţele în cazul celor doi, în timp ce alţii consideră că nu este normal gestul omologilor lor.

Romeo Florian, primarul comunei Lechinţa a depus încă din luna noiembrie, alături de restul angajaţilor din Primăriei şi viceprimarul Vasile Tătar, plângere la tribunalul Bistriţa-Năsăud, pentu recuperarea celor 25% din salariu care le-au fost tăiaţi în luna iulie a anului trecut. Întrucât pârâtul în dosarul 8453/112/2010 este Instituţia Primarului comunei Lechinţa, Florian s-a dat în judecată pe sine. Primarul spune că a deschis procesul în nume personal. „Am acţionat în judecată instituţia la care lucrez în calitatea mea de persoană fizică. Eu consider că lucrez la fel de mult ca şi înainte, că am aceleaşi îndatoriri şi sarcini aşa că nu este normal că mi se scadă salariul atâta timp cât nu mi s-a redus din muncă. Personal sunt nemulţumit de reducerile salariale, aşa că am acţionat ca orice persoană care consideră că a fost neîndrepăţită, am apelat la Instanţă", explică edilul, care astăzi a avut înfăţişare la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Alături de el însuşi, primarul a fost acţionat în instanţă şi de celalţi 26 de angajaţi ai Primăriei Lechinţa. Deşi este şi reclamant şi pârât, lui Florian nu îi este greu să se decidă cine ar vrea să câştige. „Normal că vreau să câştig în calitate de persoană fizică. Ca şi primar am fost obligat să aprob reducerile salariale prin prisma Ordonanţei de Guvern, dar nu am fost niciodată de acord cu acest lucru", încearcă să lămurească problema primarul din Lechinţa. Înainte de reducerile salariale efectuate în vara anului trecut, Florian încasa 1970 de lei lunar, iar odată cu tăierea celor 25% a ajuns la un salariu de 1490 de lei.

Pe liste din greşeală

image

Exemplul primarului din Lechinţa a fost urmat şi de colegul său din Târlişua, Ştefan Negreanu. „Am considerat că şi noi, eu şi viceprimarul, am fost privaţi de drepturile noastre salariale, atunci când s-au operat reducerile de 25%", declară Negreanu. Acesta va avea înfăţişare, alături de cei 18 angajaţi ai Primăriei pe data de 7 martie.

Nu toţi şefii de instituţii care au apărut pe listele reclamanţilor în cazul reducerilor de 25% au făcut-o intenţionat. Valentin Mititean, directorul Direcţiei Generală pentru Agricultură şi dezvoltare Rurală. „A fost o eroare. Numele meu se afla pe un tabel, iar în momentul în care sindicaliştii l-au depus la Tribunal am apărut şi eu acolo fără să ştiu sau să vreau acest lucru. Dar lucrurile s-au rezolvat între timp", explică Mititean.

Există şi primari de comune care consideră că demersul colegilor lor din Lechinţa sau Târlişua este deplasat. „Angajaţii primăriei ne-au dat în judecată pentru ce 25%. Este dreptul lor să facă asta, dar consider că eu nu am ce să caut în rândul pârâţilor. Îmi cunosc bugetul şi văd care este actuala situaţie financiară, nu am de unde să dau mai mulţi bani, dacă văd că nu e de unde, cum să mă apuc să cer",  consideră Grigore Bradea, primarul comunei Chiuza.

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite