Iulia Cupşa Kiseleff, un avocat atipic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Adriana Cupşa Kiseleff provine dintr-o familie de avocaţi bistriţeni şi nu s-a gândit niciodată în viaţă că ar putea fi altceva decât ceea ce e şi mama ei

Născută într-o familie cu tradiţie în avocatură, sora mai mică a unui avocat foarte cunoscut în Bistriţa, pentru Iulia Cupşa, a fost foarte simplu să se integreze în lumea avocaţilor. Deşi spune că mama sa şi-a dorit ca singura fiică pe care o are să studieze limbi străine, Iulia s-a încăpăţânat, a studiat dreptul şi a ajuns avocat. „Era foarte uşor pentru mine, mă simţeam în sala de judecată ca şi acasă. Îmi amintesc că atunci când eram mică o aşteptam pe mama să termine cazurile chiar în sală şi mi-a plăcut întotdeauna. În plus, atunci când am intrat la facultate mi-a fost simplu pentru că eram obişnuită cu termenii şi procedeele juridice", explică tânăra bistriţeancă.

În timpul facultăţii a studiat un an în Franţa, dar spune că nu i-ar fi plăcut să rămână acolo. Deşi a studiat la o prestigioasă şcoală de Drept, atitudinea şi comportamentul francezilor au determinat-o să se întoarcă. „Dincolo de tot ce am învăţat în şcoală şi faptul că am avut ocazia să iau contact direct cu dreptul unei alte ţări, experienţa din Franţa m-a ajutat să mă maturizez foarte mult, m-a trezit la realitate. Cred că după experienţa din Franţa, acum aş putea ajunge în orice ţară şi să mă descurc fără probleme, am ajuns la concluzia că atâta timp cât ştii cum să te comporţi cu oamenii aceştia îşi vor răspunde la fel", povesteşte tânăra avocată.

Preferă cazurile de drept civil

După ce a terminat dreptul şi a intrat în barou a mers în sala de judecată încă din primele zile. „Am rugat-o pe mama să-i dea cazuri de la ea pentru că nu mai aveam răbdare", spune avocata care preferă cazurile pe drept civil în detrimentul celor panale. „E drept că pe civil de obicei pierde una dintre părţile implicate, dar eu cred că se poate ajunge la înţelegeri în aşa fel încât ambii clienţi să fie mulţumiţi", consideră Iulia.

Deşi are o legătură foarte strânsă cu familia sa, Iulia lucrează mai mult cu mama ei, care este avocat în Beclean şi spune că l-a avut ca şi model pe fratele ei. „Am emoţii de câte ori intru în sala de judecată, dar sunt emoţii constructive, îmi amintesc însă un caz în care eu şi mama erau de-o parte şi fratele meu de alta. A fost interesant", povesteşte avocata din Becelan.

În ceea ce-i priveşte pe clienţii săi, Iulia Cupşa Kiseleff spune că o impresionează foarte mult bătrânii. „Sunt unii care ajung la mine ca şi ultimă speranţă. Doar eu îi mai pot ajuta să-şi facă dreptate înainte de a muri. Mulţi nu au bani şi chiar le plătesc eu taxa de timbru judiciar, pentru că nu mă lasă sufletul să-i văd nedreptăţiţi", spune tânăra care se consideră din acest punct de vedere un avocat atipic.

Ce ai schimba la Justiţia românească dacă ai avea această posibilitate?

Aş vrea să nu existe diferenţe între persoanele din sală, judecător, procuror dacă e cazul, avocat şi justiţiabili. Judecătorii să aibă mai multă răbdare cu oamenii. Îi înţeleg că au multe dosare în fiecare zi, dar cred că ar trebui măcar să le ofere oamenilor dreptul să îşi spună oful. Dacă omul este repezit în sala de judecată, normal că ajungeă să aibă o părere proastă despre Justiţie şi nu se mai încrede decât în Jstiţia Divină.

De unde vine numele tău Iulia Adriana Cupşa Kiseleff?

Mama mea se trage din familia generalului Kiseleff, cel care e cunoscut în istorie pentru Regulementuele Organice. Iar Adriana Kiseleff este o mătuşă a mamei care a fost prima ziaristă din România care l-a vizitat pe Papa de la Roma şi care are texte scrise împrteună cu Cezar Petrescu şi Euge Barbu. Am decis să păstrez şi eu şi fratele meu numele mamei pentru sonoritatea lui.

Nu îi place:

Nu îi place că oamenii sunt tot mai răi şi nu îşi văd de treburile lor. „Îi interesează mai mult ce se întâmplă în curtea vecinului decât ce se întâmplă la ei şi uită să vadă ce au ei frumos în viaţă", spune avocatul. De asemenea o deranjează egoismul la oameni.

Îi place:

Se declară o cinefilă împătimită, îi place să se uite la filme de toate felurile, mai puţin horror. „Îmi place dansul, muzica şi sportul, nu am făcut sport de performanţă, dar îmi place mişcarea", adaugă Iulia, care spune că mai presus de toate iubeşte meseria sa şi să ajute oamenii să-şi obţină dreptatea.

Profil:

Născută: 19 aprilie 1982

Studii: Facultatea de Drept UBB Cluj-Napoca şi master „Management politic" Universitatea Bucureşti

Stare civilă: Necăsătorită

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite