Cecilia Papoi, olimpică la informatică umple sălile de concerte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici 18 ani, Cecilia Papoi cântă într-o formaţie de rock, a reprezentat judeţul la Olimpiada Naţională de Informatică şi a urcat pe scenă alături de marile nume ale folkului românesc.

Cecilia, sau Cici cum o ştie toată lumea, nu ştie de unde a început pasiunea pentru muzică, îşi aminteşte doar că în clasa a III-a i-a scris Moşului o scrisoare în care îi spunea că îşi doreşte o chitară. Şi a primit-o. Moş Nicolae i-a adus una, mică, potrivită pentru vârsta ei şi tânăra a început să cânte şi să înveţte acorduri pe ea. S-a dovedit că micuţa Cici avea talent, de aceea, ajunsă în clasele generale, părinţii au dat-o la cursuri de pian la şcoala de muzică. „Am făcut pian vreo doi ani şi mi.a plăcut foarte mult, profesoara mea le spunea părinţilor să mă îndemne spre o şcoală de muzică, să merg acolo la liceu pentru că am talent,“, povesteşte tânăra.

Mama sa a considerat că ar putea face şli altceva decât muzică, aşa că acum este la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu la secţia matematică-informatică. Asta nu înainte ca atunci când a împlinit 14 ani să primească de la părinţi cadou o pianină. „A fost cel mai frumos cadou pe care l-am primit şi acum îmi place să stau să cânt la ea, chiar dacă am uitat multe dintre lucrurile pe care le-am învăţat în perioada când studiam instrumentul", spune Cici. Artista îşi aminteşte că imediat după ce a primit pianina, toată ziua stătea să cânte pe ea, iar la un moment dat, o vecină care stătea într-o scară vecină, a bătut la uşă şi a rugat-o să îi dea voi să stea în cameră să o asculte cântând. „Cântam Ballade pour Adeline şi a stat acolo şi m-a ascultat. Momentele de acest fel sunt cele care mă fac să continui cu muzica", completează tânăra artistă.

O alegere bună

Alegerea informaticii în locul şcolii de muzică s-a dovedit o alegere bună. „Aveam colegi care mai făcuseră informatică înainte, iar mie îmi era foarte greu, dar m-am ambiţionat, am luat-o de la zero şi în primul an am ajuns să merg la Olimpiada Naţională la Galaţi. A fost o experienţă nemaipomenită pentru mine. Eram foarte puţine fete acolo şi foarte mulţi elevi care studiau informatica încă din clasa V-a, dar cred că m-am descurcat bine", îşi aminteşte Cici, spunând că în această perioadă se pregăteşte intens pentru sesiunea locală a concursului de anul aceasta.

În paralel cu informatica, bistriţeanca a continuat şi cu muzica după ce a intrat la liceu. „Am primit o chitară nouă, mare de această dată şi am început să studiez cu domnul prfesor Copaciu. Prima dată am cântat într-un spectacol de colinde la o şcoală şi am avut nişte emoţii uriaşe, nu am reuşit deloc să mă uit la public. Pe lângă cântecele de Crăciun am cântat şi piese folk, iar una dintre ele a fost Broasca ţestoasă. Un cântec învăţat de la mama şi care mi se potriveşte foarte bine, iar publicul a prins foarte repede melodia şi m-a încurajat tare mult", povesteşte artista prima sa experienţă pe o scenă.

Unde te poate vedea acum lumea cântând?

În prezent sunt membră a trupei de rock „No Remorse" alături de alte trei fete şi cânt la chitară şi voce. Suntem singura trupă de rock de fete din bistriţa şi în ultima perioadă am început să fim invitate tot mai des să susţinem concerte în diferite cafenele şi puburi din Bistriţa. Cântăm glam rock care se potriveşte foarte bine atmosfera din localuri şi  anul trecut am avut şi un concert la Cluj. Eu am mai cântat şi la Festivalul Bistriţa Folk acolo unde am interpretat la chitară alături de un prieten cu vioara mai multe piese folk pe versuri de Lucian Blaga pentru că aveam o temă anume.

PROFIL

Născută: 14 octombrie 1993

Studii: elevă clasa XI-a Colegiul Naţional Liviu Rebreanu

Familie: necăsătorită, o soră mai mare

Îi place: Îi place să meargă la schi „Tatăl meu este pasionat de schi şi m-a luat cu el astfel că am prins şi eu dragoste de sportul acesta". De asemenea iubeşte Viena care este după părerea ei cel mai frumos oraş din Europa.

Nu îi place: Nu îi place superficialitatea şi oamenii care nu apreciază arta. De asemena nu îi place faptul că totul din lume ia foarte mult timp şi nu reuşeşte să facă tot ce şi-ar dori. Îi displac persoanele care nu se implică cu tot sufletul în ceea ce fac.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite