Simona Ghelase soţia de militar care cântă jazz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Ghelase cântă de când se ştie şi în ciuda unei pause de 15 ani de când a urcat prima dată pe scenă, la 38 de ani şi-a luat inima în dinţi şi a început să cânte pentru bistriţeni

Născută în localitatea Ineu din judeţul Arad, Simona a cântat dintotdeauna, nu îşi poate imagina tinereţea fără acorduri de chitară şi, deşi a terminat un liceu cu profil zootehnic, nu s-a putut desprinde de scenă şi ales să facă muzică.

Datorită timbrului vocal foarte jos pentru o femeie, Simona Ghelase se poate lăuda că are o voce care se mulează foarte bine pentru orice gen musical şi de-a lungul vieţii a cântat aproape orice, de la muzică populară, la folk şi jazz. Pe când era doar un copil, în clasele V-VIII a fost îndrăgostită de muzica populară bănăţeană şi a cântat piese culese din zona sa natală, dar în clasa VIII a primit cadou de la tatăl său prima chitară. „Era prima chitară mare, pentru că aveam una mică prin casă, dar nu mă descurcam cu ea. După ce am primit acel cadou viaţa mea s-a schimbat, am început să cant folk şi am ţinut-o aşa tot liceul. Atunci m-am înscris şi la scoala populară de arte, acolo unde am făcut lecţii de canto", povesteşte artista.

15 ani nu a cântat deloc

La începutul anilor '90 a terminat liceul şi a obţinut diplomă de zootehnist mecanizator, o meserie pe care i-ar fi plăcut să o practice. „Dar tot ce a însemnat ferme erau deja distruse la ora aceea şi meseria mea nu prea mai putea fi practicată. Dacă acum aş avea vârsta aceea aş merge la facultatea de medicină veterinară în continuare, dar atunci am ales să fac muzică", spune aceasta. După liceu a început o colaborare cu Cercul Militar din Ineu şi apoi, în 1993 s-a căsătorit cu actualul soţ. Militar de profesie, muzicant în fanfară, iar ulterior au avut un copil. „După ce am avut-o pe fiica mea, au urmat 15 ani în care nu am mai cântat deloc. M-am ocupat de educaţia ei şi activitatea mea artistică a rămas undeva în trecut. Dar în tot acest timp am mocnit să urc din nou pe scenă", susţine artista care în 2008 a avut ocazia să-şi demonstreze din nou talentul muzical. A cântat în deschiderea festivalului Blow Music din Bistriţa „Aş fi vrut să mă înscriu în concurs, dar vârsta maximă de participare era 35 de ani, iar eu depăşisem deja această vârstă, aşa că am fost invitată să cânt în deschiderea galei lauriaţilor. După acea apariţie am început o colaborare frumoasă cu Jazz Call, o formaţie de jazz şi concert cafe. Deşi proiectul a fost de scurtă durată pentru mine a fost interesant deoarece a fost prima dată când am cântat în altă limbă decât română", povesteşte Simona care recunoaşte că la început îşi scria versurile fonetic pe hârtie pentru a reuşi să le interpreteze.

A urmat apoi o perioadă în care a cântat ca şi solistă în mai multe restaurante din Bistriţa, iar acum are o formaţie cu care merge la nunţi. „Cânt muzică populară, uşoară şi internaţională. Cel mai mult îmi place jazz-ul şi piesele «Misty» a Ellei Fitygerald sau «My Way» a lui Frank Sinatra nu le ratez niciodată atunci când am o cântare", susţine artista care trăieşte de opt ani în Bistriţa.

Aţi fi dispusă să cântaţi manele dacă vi s-ar cere?

Nu am cântat niciodată acest gen de muzică şi nici nu o voi face. Cânt muzică de petrecere sau muzică populară, dar manele nu. Nu am nimic cu cei care ascultă sau cântă aşa ceva, dar eu prefer sp am mai puţine cântări decât să cânt manele.

Profil:

Născută: 1 august 1972, Ineu jud. Arad

Studii: Liceul Agroindustrial Lipova

Stare civilă: căsătorită, o fiică

Nu îi place: Detestă cel mai mult în lume minciuna. „Nu îmi plac cei care mint şi nici cei care sunt dispuşi să calce în picioare peste cadavre, doar pentru a-şi atinge ţelul", spune Simona Ghelase. De asemenea susţine că nu i place iarna.

Îi place: Cel mai mult îi place să petreacă timp cu fiica sa. Să povestească, să se uite împreună la Tom şi Jerry, sau la Mr. Bean. De asemenea îi place să meargă la concertele de fanfară ale soţului su şi spune că le poate număra pe degete cele pe care le-a ratat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite