Condamnat pentru licitaţii trucate pe ebay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr bistriţean a fost condamnat în urmă cu câteva zile la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni informatice realizate în perioada 2005-2007, atunci când era student la Sibiu. În timpul studenţiei, Vlad Nistor participa la licitaţii pe internet şi oferea spre vânzare produse electronice, pe care nu le trimitea compărătorilor, însuşindu-şi avansurile plătite de aceştia.

Deşi în ultimii ani nu au mai fost descoperite infracţiuni informatice în judeţ, Vlad Nistor este unul dintre ultimii bistriţeni care mai mulţi ani la rând au „vândut" produse inexistente pe site-urile de licitaţii online. Prejudiciul cauzat de acesta se ridică la aproape 10.000 de euro, dar nu toţi cei înşelaţi s-au constituit părţi vătămate în dosarul care s-a aflat pe rolul judecătoriei Năsăud, acolo unde tânărul îşi are domiciliul.

Procurorul şef al DIICOT Bistriţa-Năsăud, Ioan Lumperdean, îşi aminteşte dosarul tânărului chiar dacă l-a instrumentat în urmă cu mulţi ani. „Tânărul dădea anunţuri false pe siteurile de licitaţii. De exemplu, pe www.ebay.com, oamenii cumpărau produse oferite la preţuri avantajoase, trimiteau avansuri, dar nu primeau niciodata produsele pentru care plăteau. A mai fost şi un al doilea cap de acuzare privind o parte de transferuri neautorizate de conturi bancare şi carduri", susţine procurorul.

Vlad Nistor a fost depistat de poliţişti în martie 2006, atunci când era student în anul IV la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din Sibiu. Acesta vindea în principal laptopuri, aparate foto, parfumuri foarte scumpe şi alte mărunţişuri pe care le oferea la preţuri foarte mici în comparaţie cu valoarea lor reală. Despre cei înşelaţi, Lumperdean spune că erau din mai multe state, dat fiind caracterul mondial al site-ului ebay.

Avans de 150 de dolari pentru un laptop

În mai 2005, de exemplu, Nistor purtase o conversaţie prin e-mail cu un american din Seattle, Andrew Donley, pe care acesta din urma a postat-o ulterior pe blogul său personal. Bistriţeanul intenţiona să îi vândă acestuia un laptop Dell Inspiron 8500 la preţul de 350 de dolari. În cazul prezentat de Donley, bistriţeanu îi cerea acestuia 150 de dolari ca şi avans, susţinând că a fost înşelat de două ori şi nu riscă să mai păţească acest lucru. Vlad Nistor îi dădea în mail americanului toate datele necesare pentru a trimite banii în România prin Western Union.  

Judecătorii de la Năsăud au decis după patru ani de judecare a dosarului că tânărul se face vinovat de înşelăciune şi i-au dat o pedeapsă de un an de închisoare executată cu suspendare. De asemenea dosarul a fost disjuns iar partea civilă, privind despăgubirea părţiilor vătămate, se judecă în continuare la Judecătoria Năsăud. Următorul termen este pe data de 3 martie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite