Bistriţenii scutiţi de impozit dacă îşi izolează blocurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţenii care îşi vor izola termic blocul şi vor reabilita faţada exterioară a imobilelor în care locuiesc vor beneficia de scutirea impozitului pe locuinţă în 2011. Beneficiarii acestui proiect consideră că reducerea este mult prea mică având în vedere costurile unei astfel de lucrări, iar birocraţia îşi va spune cuvântul  

Proiectul aprobat în şedinţa de Consiliu Local prevede lucări de izolare termică a pereţilor exteriori, înlocuirea acoperişurilor sau refacerea refacerea acestora cu ţiglă roşie sau maro, înlocuirea tuturor ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria accesului în blocul de locuinţe, geamuri termopan sau izolarea planşeului peste subsol şi a teraselor peste ultimul nivel. De aceste prevederi nu vor beneficia bistriţenii care îşi reabilitează locuinţele prin proiectul naţional de reabilitare al locuinţelor iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi nici cei care s-au grăbit să îşi izoleze blocurile până acum.

Proiectul nu îi vizează decât pe locatarii care realizează lucrările la nivelul întregului imobil şi nu pe cei care doresc să îşi facă lucrări singulare, la un singul apartament sau nivel. „Facilităţile fiscale se pot acorda pentru reabilitarea energetică a clădirilor de locuit multietajate, cu locuinţe colective, cu condiţia realizării lucrărilor integral şi unitar, pe scară integral sau bloc, în baza unui proiect şi a autorizaţiei de construire eliberată de Primărie pentru care necesită emiterea acesteia", explică primarul Ovidiu Creţu. El menţionând faptul că nu se putea să fie prinse în acest proiect şi casele de locuit. „Proprietarii caselor nu pot beneficia de aceste reduceri pentru că ei nu au nevoie de avize de la noi pentru realizarea de lucrări de îmbunătăţire a performanţei energetice, astfel că ne-am fi trezit cu situaţii absurde în care cineva îşi schimba geamurile termopan la o casă şi avea pretenţia ca noi să-l scutim de la plata impozitului", a explicat edilul.

Scutiri mici pentru cheltuieli mari

Totuşi, cei care au avut iniţial ideea acestui proiect, consilierii PDL, spun că tocmai casele erau cele vizate şi nu atât de mult blocurile de locuit. „Sunt numeroase care care sunt pe punctul de a se dărâma, de a le cădea faţada, iar proprietarii acestora plătesc sume foarte mari la impozit. Ei sunt cei care ar simţi la buzunar reducerile la impozit şi nu proprietarii unui apartament", susţine consilierul local Mărioara Seica.

La un apartament care are 80 de metri pătraţi şi trei pereţi exteriori, o lucrare de izolare termică îl costă pe un bistriţean în jur de 3500 de lei, iar impozitul pe care îl plăteşte acesta pentru locuinţă într-un an este în jurul a 128 de lei. „Iar pierd timpul cu prosti aleşii noştri. Vecinii noştri au izolat partea lor de scară cu 3500 de lei pentru un apartament, şi au în jur de 80 de metri pătraşi fiecare. Acum credeţi că reducerea impoztitului se simte în vreun fel. Cred că de acei bani nici nu ne ajunge să plătim şi să obţinem toată hârţogăria de care avem nevoie pentru a beneficia de scutirea aceea, pentru că aşa este atunci când lucrezi cu instituţiile. Dacă e să gândim realist, cred că vor face pagubgă la bugetul local şi nici pe noi nu ne vor ajuta", este de părere Alina Cristurean de 32 de ani din Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite