Numele de Ioan pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia 1 % dintre bistriţenii născuţi anul trecut au primit acest nume.Prenumele de Ioan este preferat acum în variante urbanizate sau în asociere cu alte nume. Bistriţenii nu-şi mai botează copiii Ioan sau Ion decât dacă vor cu orice preţ să transmită mai departe numele vreunui părinte ori bunic îndrăgit.

Prenumele de Ioan sau Ion este înregistrat rar la Starea Civilă din Bistriţa şi atunci când apare prenumele este combinat cu altele, gen Cătălin-Ioan sau Bogdan-Ioan. Bistriţenii preferă lui Ioan mai degrabă variantele de Ionel sau Ionuţ, considerate mai urbanizate. Conform datelor Oficiului Stării Civile din Primăria Bistriţa  în 2010 au fost botezaţi cu numele de Ioan cam 1% dintre copii şi alţi 4% au primit nume derivate, gen Ioana, Ionuţ, Ionel, Ionela sau chiar Ioniţă. Astfel din 2489 de nou-născuţi abia 21 au fost botezaţi şi Ioan, iar 85 au primit un nume derivat din acesta, însă cei mai mulţi au primit şi un al doilea ori un al treilea prenume.

Numele biblice sunt totuşi în vogă

Chiar dacă au cam uitat de Ioan părinţii bistriţeni nu ocolesc numele biblice. Între botezaţii anului 2010 se întâlnesc frecvent nume din Vechiul Testament precum: David, Nathaniel, Moise, Ilie, Rebeca dar şi din noul Testament, precum Matei, Maria ori Luca. „Apar destul de frecvent astfel de nume, uneori în combinaţie cu alte prenume gen Sofia-Maria  sau ambele biblice, Abel Ştefan sau Luca Andrei ori David -Elias", explică funcţionarii Stării Civile din Bistriţa.

În tot judeţul 9,2% din locuitori sunt Ioan sau derivate

În Bistriţa-Năsăud poartă numele de Ioan-Ion sau variantele acestuia 30520 de persoane, adică 9.2% din populaţie. Potrivit Mariei Cotfas, şefa serviciului de Evidenţă a Populaţiei din Consiliul Judeţean, marea majoritate a celor care îşi sărbătoresc astăzi ziua, este vorba de 19968 de persoane, poartă numele de Ioan, în timp ce 1305 sunt Ion în judeţ.

Etnologul spun că este un nume puternic care va rezista

Deşi statisticile indică o scăderea a apetitului părinţilor pentru acest nume etnologii cred că „Ioan" este prea bine asimilat de societatea românească, mai ales pe variantă ortodoxă, pentru a dispărea. „Numele de Ioan este un model biblic de simplitate, dăruire şi generozitate şi chiar dacă a intrat în eclipsă odată cu lumea satului, eu cred că va rezista. Din păcate are un prestigiu de nume rural, iar părinţii preferă acum variantele  mai urbanizate ale acestuia, ca Ionel sau Ionuţ. Apoi, supravieţuirea pe viitor a numelui depinde foarte mult de prestigiul dobândit prin modelele lumii moderne care poartă acest nume. Dacă ar apărea, păstrând proporţiile, un Ioan Pitt , să spunem, succesul numelui ar fi garantat", crede sociologul şi etnologul Alexandru Uiuiu. 

Ionii se ironizează reciproc

Purtătorii acestui nume sunt orgolioşi când vine vorba de apelativ şi  nu vor în ruptul capului să fie strigaţi Ioan în loc de Ion sau invers. Ion Proşa, ofiţer în rezervă nu vrea să audă de „Ioan" . „Eu mă numesc Ion. Unii spun că Ioan este nume de sfânt, iar Ion de slugă. Eu sunt Ion, dar recunosc că este aşa, am slugărit statul ăsta, care după atâţia ani mi-a tăiat din pensie", spune ofiţerul în rezervă, unul dintre cei 1305 locuitori din judeţ care poartă numele de Ion.

ONOMASTICA

În Bistriţa-Năsăud îşi sărbătoresc astăzi onomastica:

19968  de „Ioan"

335 de „Ion"

394 de „Ionela"

4847 de  „Ioana"

1133 de   „Ionel"

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite