Dana, Ceuca, portavocea justiţiei bistriţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana Ceuca este consilier relaţii cu publicul la tribunalul Bistriţa-Năsăud şi prin mâna ei trec majoritatea dosarelor înregistrate la cea mai înaltă instanţă din judeţ. Responsabilă şi de relaţia cu presa, bistriţeanca a ales să studieze şi dreptul pentru a putea să se descurce mai bine în mediul în care lucrează.

Pasionată încă din liceu de viaţa politică, Dana Ceuca a terminat în 2003 facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. A studiat politica şi dreptul sub bagheta unor nume cunoscute vieţii publice româneşti, Emil Boc, Andrei Marga sau Vasile Dâncu şi a visat să lucreze în managementul campaniilor electorale. Şi-a făcut chiar licenţa în acest domeniu, dar viaţa i-a scos în cale un alt loc de muncă şi spune că nu regretă deloc faptul că nu şi-a urmat visul. „Poate într-un viitor îndepărtat voi avea ocazia să coordonez şi o campanie electorală, dar până atunci sunt extrem de mulţumită de acest loc de muncă. În prezent nu pot să mă implic deoarece fiind funcţionar public sunt incompatibilă. Cert este că nu mi-aş schimba niciodată locul de muncă deşi mi s-au ivit astfel de ocazii. Mi se potriveşte foarte bine şi îmi place faptul că am ocazia să lucrez cu oamenii, atât justiţiabili cât şi magistraţi şi presă", susţine purtătorul de cuvânt al Tribunalului.

Primul purtător de cuvânt al Tribunalului

Postul pe care îl ocupă în prezent a fost înfiinţat în 2003, ea fiind prima care l-a ocupat, după ce jumătate de an a fost profesoară de ştiinţe sociale la liceul Infoel. „era o chestie foarte nouă, proaspăt înfiinţat. Înainte să mă prezint la concurs am venit şi am încercat să aflu detalii despre natura acestui post şi nimeni nu ştia ce anume voi avea de făcut. Practic am luat-o de la zero. Până să ajung eu aici relaţia cu presa o avea un judecător, iar de restul se ocupau alte persoane. Între timp am ajuns să cunosc foarte bine tot ce se întâmplă aici şi pe lângă relaţia cu presa mă ocup de înregistrarea dosarelor, a actelor depuse la dosare, iau contact permanent cu oameni şi acest lucru îmi place foarte mult pentru că sunt prin firea mea o persoană empatică şi interacţionez foarte uşor", explică tânăra.

Pentru a face faţă postului pe care îl ocupă a urmat numeroase cursuri de perfecţionare, dar şi facultatea de Drept în cadrul Universităţii Vasile Goldiş. „Consider că este foarte important să te perfecţionezi continu pentru a face faţă cerinţelor. De exemplu la noi, în 2003 când am venit aici abia au început să lucreze pe calculator în timp ce acum totul se face doar electronic", susţine Ceuca.

Familistă convinsă, Dana Ceuca spune că cea mai mare bucurie a ei este atunci când ajunge acasă şi îşi întâlneşte băieţelul. „Atunci când văd iubirea necondiţionată din ochii lui totul are sens în viaţă şi îmi dau seama că este cea mai mare realizare a vieţii mele", consideră tânăra.

Ce credeţi despre propunerea CSM de a interzice jurnaliştilor accesul la dosarele aflate pe rol?

„Având în vedere faptul că Legea 544 din 2001 reglementează foarte clar liberul acces la informaţie nu cred că este posibil acest lucru. E drept că există cazuri în care nu putem permite accesul jurnaliştilor în sală, atunci când clauzele se judecă cu uşile închise sau când părţile consideră că le este atinsă intimitatea. Dar să se interzică accesul la dosare mi se pare improbabil"

Îi place: Să meargă cu familia la Salva, acolo unde îi sunt părinţii şi bunicii. „Viaţa are alt ritm acolo, oamenii văd altfel lucrurile şi au alte priorităţi", consideră bistriţeanca. De asemena îi place Dostoievski, „Îmi plac toate scrierile lui pentru că sunt atât de complexe şi se citesc greu, iar mie nu îmi plac lucrurile simple".

Nu îi place: Nu îmi place cultura superficială de care dăm dovadă noi ca şi popor, semidoctismul. De asemenea nu îmi place că că mulţi oameni se complac în mediocritate deşi pot mai mult. Un fel de ursul trece, câinii latră. Se complac în existenţa pe care o au doar pentru că e mai simplu să stea şi să nu facă nimic.

Profil:

Născută: 6 ianuarie 1979 Bistriţa

Studii: Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative - UBB

            Facultatea de drept - Vasile Goldiş Arad

Familie: căsătorită un băieţel de 2 ani

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite