Salonul de iarnă al artiştilor între juniori la seniori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Lupşe pune pe perete un tablou al lui Grigore Bradea
Marcel Lupşe pune pe perete un tablou al lui Grigore Bradea

Ediţia de anul acesta a salonului de iarnă a Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa reuneşte 33 de artişti, de la tineri studenţi până la nume grele ale lumii artistice bistriţene. Piesa de rezistenţă a salonului sunt lucrările artistului Grigore Bradea, expuse post-mortem. La zece ani de la decesul acestuia lucrările sale vor fi cuprinse într-un catalog al artiştilor bistriţeni

Curatorul expoziţiei, Oliv Mircea spune că ediţia de anul acesta a salonului este una dintre cele mai bune şi este mândru de faptul că a reuşit să convingă să expună mai mulţi artişti tineri. „E o expoziţie foarte puternică. Am reuşit să adunăm 33 dintre colegii noştri, tineri şi seniori şi am compus expoziţia după principiul spectacolului morfologic. De exemplu, o surpriză foarte plăcută este Cristina Trif, care deşi lucrează de foarte mulţi ani în Bistriţa este prima dată când expune alături de noi. Cel mai tânăr este Alexandru Mocanu, care este încă student şi care expune o lucrare de foarte bună calitate", prezintă Oliv Mircea. O premieră absolută la salon este prezenţa graficianului Ovidiu Dacian Văidean care expune pentru prima dată ca şi artist. Până acum el a colaborat cu Uniunea Artiştilor ca şi grafician pentru coperţile albumelor şi realizarea afişelor pentru expoziţii.

Lucrările artistului Grigore Bradea, decedat în urmă cu 10 ani au fost expuse, pentru că realizatorii expoziţiei au decis că este momentul să-l readucă în memoria publicului pe marele artist bistriţean. „Am vrut în mod special ca Grigore să fie prezent, pentru că la sfârşitul acestei expoziţii vom edita un catalog şi mi-am imaginat că Bradea nu trebuia să lipsească din el", susţine curatorul expoziţiei.

Seiori şi juniori expun în acelaşi loc

Unul dintre cei mai tineri expozanţi, Alin Rihor, spune că prezenţa în cadrul acestui salon este o experienţă inedită şi extrem de educativă pentru el. „Este a doua oară când sunt prezent la acest salon. Pentru mine nu mai e o noutate să expun la Bistriţa, dar încă am mici emoţii la vernisaje atunci când vine vorba de prezentarea lucrărilor mele", povesteşte tânărul sculptor care a prezentat în cadrul salonului o expoziţie de lenjerie intimă realizată din fier.

Pentru artiştii consacraţi ai judeţului, salonul este o oportunitate de a vedea ce au mai lucrat colegii lor şi cum au evoluat aceştia. „Odată pe an ajungem toţi să expunem în acelaşi loc şi putem vedea preocupările fiecărului, stadiul la care a ajuns, chiar şi în ce direcţie se îndreptă. Aşa că este interesant şi e bine venit un astfel de salon. Mă bucură tare mult şi prezenţa noilor generaţii şi a noilor nume care au expus aici", susţine şi Marcel Lupşe.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite