RISC: Interzicerea etnobotanicelor din oraş trimite consumatorii pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorii îşi iau "marfa" de pe net
Consumatorii îşi iau "marfa" de pe net

Un proiect de hotărâre, dezbătut ieri cu sala plină, vrea sa restricţioneze înfiinţarea  oricărui magazin de vise. Aprovizionarea a trecut însă de câteva luni de la magazine pe internet. Consumatorii le râd în faţă edililor şi spun că netul nu poate fi restricţionat

Municipalitatea a anunţat interzicerea cu desăvârşire a magazinelor de vise. Un proiect de hotărâre iniţiat de un grup de consilieri şi susţinut cu tărie de primarul Ovidiu Creţu a fost trecut cap de afiş la prima şedinţă de Consiliu Local. Ieri seară proiectul a primit şi susţinerea a circa o sută de bistriţeni prezenţi la o dezbatere organizată pe acest subiect de iniţiatorii proiectului. Primarul a explicat că proiectul încearcă să compenseze reacţia lentă a autorităţilor centrale la replierea comercianţilor de produse etnobotanice, după fiecare lege apărută: „Schimbarea unei legi poate lua luni, dar modificarea unei hotărâri de consiliu se poate face într-o săptămână", a precizat Ovidiu Teodor Creţu. Constantin Rus, directorul Colegiului Liviu Rebreanu şi consilier local spune că proiectul este o reacţie la realitatea din şcoli:„ Această problemă este periculoasă şi a devenit atât de amplă încât trebuie devoalată complet în faţa copiilor, tinerilor, a părinţilor. În şcoală se pot observa foarte bine câteva din efectele acestor substanţe: lipsa randamentului, rezultate minime, oboseala rapidă. Prin această hotărâre, autoritatea locală nu va permite agenţilor economici să comercializeze astfel de produse, să li se facă publicitate sau să fie mascate", a spus, la rândul său, consilierul PSD Constantin Rus.

Consumatorii au trecut demult pe net

Piaţa de etnobotanice s-a repliat însă rapid după  ultima lege care a interzis mai comercializarea mai multor substanţe, iar consumatorii îşi procură drogurile direct de pe net. „Degeaba închid magazinele că or să fie site-urile pentru comenzi şi tot se vor vinde. Se vor înmulţi site-urile şi dacă interzice o anumită substanţă dintr-un anumit produs apare alt produs similar dar fără acea substanţă sau cu altă compoziţie chimică,  astfel încât să poată fii legal", a explicat pentru Adevărul de Seară  un  fost distribuitor de etnobotanice pentru un site de profil. „Nu prea au cum să le controleze  atâta timp cât îţi cumperi un domeniu poţi face orice vrei pe el. Eu dacă îmi fac site şi scriu că vând heroină şi cocaină, poliţia fără dovezi nu mă poate acuza de nimic. Siteurile nu se pot închide că vrea primarul, domeniul este pe .ro nu este pe .bistrita ", este părerea distribuitorului.

Atacă ficatul şi „prăpădesc neuronii"

Angajatul site-ului de distribuţie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, pretinde că s-a lăsat de meserie după ce a constat ravagiile pe care asemenea substanţe le provoacă asupra consumatorilor.  „Vorba unui consumator, se interzic etnobotanicele, apar soluţii de curăţat  aragazele , cu substanţe similare care vor înlocui etnobotanicele. Substanţele chimice din etnobotanice sunt mai grave decât heroina, cocaina, haşis-ul, îţi prăpădesc neuronii, ficatul, inima, tot organismul", susţine fostul distribuior.  Acesta spune că vor apărea în permanenţă substanţe noi. „Se vor băga nişte substanţe de curăţat ceva când se vor interzice etnobotanicele şi tot vor fi oameni care să ceară", consideră acesta.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite