Criză de brazi în pieţele bistriţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Vlad aduce brazi din Harghita
Laura Vlad aduce brazi din Harghita

Anul acesta nu a fost un an bun pentru brazi în pieţele bistriţene. Numărul comercianţilor care au ieşit cu pomi de Cărciun de vânzare este mult mai mic decât în anii trecuţi.Preţurile mai mici şi intermediarii care le fac probleme producătorilor sunt de vină pentru numărul mic de brazi care sunt scoşi spre vânzare. Anul acesta, în oraş, cele mai mici preţuri le au pomii vânduţi de Direcţia Silvică Bistriţa.

Direcţia Silvică Bistriţa a scos la vânzare anul acesta 200 de brazi, mai puţini decât anul trecut, iar bistriţenii care doresc să îşi achiziţioneze brazi de la aceştia trebuie să meargă la Centrul de fructe, acolo unde sunt puşi la vânzare brazii şi molizii tăiaţi. Preţurile pentru Pomii de Crăciun tăiaţi încep de la 20 de lei pentru un brad de până la 2 metri ş pot ajunge la  30 de lei unul de 3 metri. Molizii sunt mai ieftini, preţul acestora începe de la 10 lei şi ajunge la 20 de lei. Mândria Direcţiei Silvice este însă, pepiniera de la Sărata, acolo unde sunt scoşi la vânzare pomi de Crăciun în ghiveci. Un molid argintiu în ghiveci, cu înălţime de circa 70 cm este de 75 de lei, iar unul cu balot de pământ la rădăcină costă 55 lei.

Intermediarii sunt de vină

În pieţele bistriţene preţurile sunt mult mai mari decât cele oferite de Direcţie pentru pomii tăiaţi, mai ales că numărul comercianţilor sunt mult mai mici. Două dintre vânzătoarele de brazi din Piaţa Decebal spun că nu se aşteptau să fie atât de puţini brazi. Laura Vlad, de 32 de ani, din Bistriţa are o asociaţie familială prin care vinde an de an brazi. „Anul acesta am adus brazi din Târgu Secuiesc din judeţul Harghita. Nu am găsit în judeţ. Îi dau cu 20 de lei mai ieftin faţă de 2009. Nu mă aşteptam să fie doar eu şi încă o singură vânzătoare. E prima zi în care vin. Sper să am vânzare", afirmă Laura Vlad. La ea un brad costă de la 50 de lei la 100 de lei, în funcţie de înalţime şi frumuseţea coroanei. Cealaltă vânzătoare din Piaţa Decebal, care a venit azi pentru prima dată în oraş să vândă brazi, este din Budacu de Sus, Aurora L. Şi a adus brazii din pădurea proprie din comuna Cetate.  La ea un brad costă între 60 şi 100 de lei.

Liviu Purea are o pepinieră în zona Tihuţa. Începând din 2000 acesta creşte brazi şi anul trecut a scos prima producţie pe piaţă. Nu merge cu ei în piaţă în Bistriţa deoarece preţurile aici sunt mult mai mici decât în alte localităţi din ţară, în special faţă de zona de sud a ţării. „Aici sunt mulţi care au păduri şi îi taie direct, ei îşi permit să ofere preţuri mai mici, eu am făcut investiţii şi sper să obţin măcar 50-100 de lei pe un pom. În alte pieţe este dificil de intrat deoarece sunt foarte mulţi intemediari care au pretenţia să cumpere de la noi pomii la preţuri mai mici pentru ca  ei să îi vândă mai scump. Am fost şi ameninţaţi pentru că nu am vrut să-i vindem la 10-20% din preţul pieţei", povesteşte bistriţeanul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite