Bistriţenii construiesc sănii ruseşti pentru plăcerile turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Herghelia Beclean preţul unei plimbări cu sania începe de la 20 de lei
La Herghelia Beclean preţul unei plimbări cu sania începe de la 20 de lei

În timpul iernilor cu zăpadă, turiştii din ţară şi de peste hotare se pot plimba pe dealuri în sănii tradiţionale ruseşti, construite într-un atelier din Bistriţa. Anual Direcţia Silvică Bistriţa vinde zeci de sănii trase de cai către pensiuni, hoteluri şi administraţii publice din toată ţara. Preţul unei sănii oscilează între 4500 de lei şi 5500 de lei în funcţie de complexitatea acesteia şi materialele folosite.

Tradiţia plimbărilor cu sania în iernile cu multă zăpadă este reînviată de Direcţia Silvică Bistriţa, atât pentru turiştii care ajung în judeţ şi pot să facă o vizită la Herghelia de la Beclean cât şi pentru cei care vizitează Valea Prahovei acolo unde pensiunile şi-au făcut un obicei din a le oferi clienţilor plimbări cu sănii trase de cai.

Atelierul de atelaje al Direcţiei Silvice Bistriţa este singurul din ţară care realizează sănii pentru cai. Angajaţii de aici, conduşi de Simion Bodor, confecţionează totul la comendă iar clienţii pot să îşi aleagă de la culoarea atelajului până la structura pe care o doresc. Simion Bodor, povesteşte că realizarea unei astfel de sănii nu este dificilă. „Angajaţii noştri realizează orice fel de atelaje. De-a lungul anilor am fost în mai multe ţări şi am văzut cum se fac acolo atelajele şi în timp am adaptat săniile la cerinţele actuale", explică şeful atelierului. Săniile au un design simplist pentru a transmite ideea de rustic, de vechi şi deşi sunt proaspăt scoase din atelier, le dă impresia turiştilor să se află în atelaje vechi de sute de ani.

A crescut numărul de comenzi

Până anul acesta la Bistriţa se făceau sănii clasice, cu patru sau şase locuri, dar în această toamnă angajaţii atelierului au primit două comenzi mai speciale. „Am avut de făcut sănii cu două locuri", explică inginerul Adriana Bartha, responsabil  al Compartimentului Comercial-Silvoturism. Preţul acesteia este mai mic decât al uneia clasice. Dacă o sanie cu patru locuri costă 5500 de lei, una cu două locuri se vinde cu 4900 de lei.

 „Am livrat deja mai multe comenzi la pensiuni din toată ţara, mai ales pe Valea Prahovei care vor câte două sau chiar trei la acelaşi beneficiar. Clienţii noştri ne transmit din timp şi culorile pe care le doresc", a explicat inginerul, care spune că anul acesta s-au vândut 14 sănii, în timp ce în 2009 doar 10 bucăţi.

La plimbare cu sania

La plimbare cu sania de revelion

Turiştii care se cazează la hotelurile din judeţ pot avea surpriza ca hotelierii să le ofere în pachet şi plimbări cu sania la Herghelia Beclean, în cazul în care este zăpadă. „Anul trecut am avut în preajma revelionului un grup de 40 de turişti cazaţi la un hotel de lângă Bistriţa. Aceştia au fost aduşi la noi pentru o plimbare cu sania, activitate de care au fost încântaţi", povesteşte inginerul Traian Lăpuşte, administratorul hergheliei. Aici, o plimbare cu sania costă 20 de lei pentru o persoană, 25 de lei pentru două persoane şi 30 de lei pentru trei persoane.

Pentru turişti experienţa unei plimbări cu sania este deosebită, mai ales că li se oferă ocazia unei plimbări tradiţionale, cu sticle cu apă încălzite puse la picioare şi sunt acoperiţi cu covoare ţărăneşti.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite