Criză de locuri pentru copilaşi în creşele bistriţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La creşa numărul 1 e o îngrijitoare la 12 copii
La creşa numărul 1 e o îngrijitoare la 12 copii

Unu din opt copii sub trei ani vor avea loc în creşe încpând cu anul viitor. În condiţiile în care perioada concediului maternal se anunţă a fi mai mică şi numărul părinţilor care vor fi obligaţi să îşi dea copiii la creşe va creşte, îngrijirea copiilor va fi o problemă foarte mare la Bistriţa.

În municipiu, în ultimii doi ani s-au născut în jur de 2300 de copii anual, iar la cele patru creşe din oraş, sunt doar 283 locuri. Începând din 2011, 2376 de copilaşi ar trebui să intre la creşă, dar doar unu din opt va avea loc. Medicul Camelia Stanciu, şeful Serviciului de Sănătate Publică din cadrul Primăriei Bistriţa explică faptul că pentru a se descurca a trebuit făcută o sortare foatre strictă a copiilor care primesc un loc la creşă. „În luna mai s-a dat o Hotărâre de Consiliu Local prin care s-au stabilit criterii foarte clare în baza cărora să se obţină locuri în creşe. Principalul criteriu este vârsta de peste 2 ani şi ambii părinţi să lucreze. De asemenea prioritari sunt copiii din familii monoparentale", explică medicul, felul în care încearcă să stabilească cine primeşte şi cine nu loc la una dintre creşele din oraş.

În ciuda acestor criterii tot au mai fost copiii care au rămas anul acesta pe dinafară, dar numărul de locuri nu se poate mări. „Avem un deficit foarte mare de personal şi din cauză că posturile sunt blocate nu putem angaja oameni noi. Organigrama presupune 107 posturi, din care doar 83 sunt ocupate. Avem căte trei persoane care se ocupă de 26 de copii, iar în unele situaţii ajungem să fie doar o persoană care îngrijeşte o întreagă grupă", susţine Stanciu.

Patru creşe în loc de 20

Consilierii locali promit un proiect de hotărâre prin care să se înfiinţeze creşe noi. „Există posibilitatea aceasta, trebuie doar să se vrea. Eu am un proiect în acest sens, dar încă nu l-am înaintat, pentru că aşteptăm să vedem ce se va decide în privinţa concediului maternal", anunţă Mărioara Seica, consilier local PDL, care spune că în oraş ar trebui să funcţioneze în jur de 20 de creşe. „Sunt conştienă că 20 de creşe, câte ar trebui sunt destul de multe, dar măcar 10-12 să avem", susţine Seica.

Deşi normele europene prevăd ca un îngrijitor, cu pregătire de asistent medical, să se ocupe de maxim şapte copii, la Bistriţa, la creşa numărul 1 de pe strada Şeiului, o asistentă medicală avea grijă de 12 copilaşi, în condţiile în care mai bine de jumătate dintre cei din grupă erau bolvani şi au rămas acasă.

Îşi văd copiii pe web-cam

Mulţi dintre părinţii care nu au prins locuri în creşe şi-au dat copiii la grădiniţe private care au şi grupe pentru copii sub doi ani. „Mi-am dat copilul la o creşă particulară şi condiţiile sunt foarte bune. Pot să văd de la birou pe web-cam ce face copilul şi cum este îngrijit. Plătesc 500 de lei lunar, e mult, dar dacă îţi calculezi bine banii aceştia nu îţi ajung o lună de mâncare", susţine Andreea, mămica unui băieţel de 2 ani.

Polixenia Vlad, directorul unei grădiniţe private din Bistriţa spune că anul acesta are o singură grupă de copii sub 2 ani, dar de anul viitor intenţionează să crească numărul pentru că bistriţenii sunt interesaţi să-şi trimită copiii în astfel de instituţii.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite