EXCLUSIV: Maghiarii hortyşti făceau propagandă cu imagini din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Rusu Sărăţeanu ăşi aminteşte de venirea hortyştilor în Bistriţa
Ioan Rusu Sărăţeanu ăşi aminteşte de venirea hortyştilor în Bistriţa

Cele mai vechi imagini filmate în Bistriţa cunoscute prezintă momentul intrării trupelor horthyste în oraş. Bistriţenii i-au aşteptat cu "ploaie şi un covor de flori" pe cei despre care crainicul documentarului spune că sunt "apărătorii patriei". Istoricii susţin că singurii care s-au bucurat de  venirea soldaţilor au fost maghiarii, românii s-au închis în case, iar saşii erau reţinuţi din cauza neînţelegerilor pe care

Imagini filmate în urmă cu mai bine de 70 de ani în Bistriţa circulă pe internet, fără ca mulţi dintre cei care le vizionează să fie conştienţă de valoarea lor istorică. Filmate în 8 septembrie 1940, pe actuala stradă Liviu Rebreanu, imaginile prezintă intrarea triumfală în oraş a trupelor hortiste după ce în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940 Transilvania a intrat în posesia Ungariei lui Miklos Horthy. Sute de bistriţenii i-au aşteptat pe soldaţii maghiari cu flori şi i-au întâmpiant cu salutul nazist. Pe Biserica evanghelică din centru erau arborate steagurile Ungariei şi cel nazist, iar autorităţile locale au organizat o primire spectaculoasă.

Postat de extremişti

Filmul realizat în Bistriţa a fost filmat de către reporterii de front, care călătoreau alături de soldaţi peste tot şi imaginile au fost folosite ca material propagandistic. Potrivit datelor Magyar Film Iroda, imaginile din Bistriţa fac parte dintr-un film documentar realizat de maghiari şi difuzat începând cu septemrie 1940 în Ungaria ca material propagandistic. Imaginile din arhivele naţionale ale Ungariei au fost republicate în anul 2000 în format VHS (caseta video). De acolo se pare că sunt extrase şi imaginile din Bistriţa publicate pe www.youtube.com în 2007 de persoane necunoscute, alături de fragmente cu film[ri din Cluj-Napoca, Baia Mare, Târgu Mureş, Huedin şi alte oraşe din Transilvania.

Istoricii bistriţenii consideră că imaginile au putut fi postate de către mişcări extremiste maghiare. Antal Attila, profesor de istorie la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu din Bistriţa spune că nu ştia despre aceste imagini, dar momentul intrării maghiarilor este cunoscut în istoria Bistriţei. „Ştiam despre momentul respectiv, maghiarii au fost cei care au ieşit în stradă alături de autorităţile locale pentru a-i întâmpina pe soldaţi. Chiar dacă femeile din imagini purtau costume populare săseşti, cred că erau maghiare, pentru că în Bistriţa costumele săseşti erau purtate de toată lumea. În plus este bine cunoscut faptul că saştii şi maghiarii din Bistriţa nu erau în relaţii foarte bune", explică istoricul maghiar.

Amintiri din anii '40

Ioan Rusu Sărăţeanu, fostul director al Arhivelor Naţionale din Bistriţa, povesteşte despre felul în care a trăit pe propria piele momentele intrării trupelor horthyste în judeţ. În 1940 era elev de liceu la Sărăţel şi deşi nu a fost prezent în Bistriţa în momentul prezentat în film, istoricul bistriţean a simţit din plin acel moment. „La liceu au început să cadă ordine de chemare şi zvonurile despre atacurile ungurilor erau tot mai insistente, pentru ca în vara anului 1940 să cadă ca un trăsnet Dictatul de la Viena. Pe mine vestea m-a prins acasă, la ţară, acolo unde calamitatea, urgia, nenorocirea luau forma unui capăt de lume. Sătenii stateau în case, însă în sat s-a aşternut o atmosferă de nelinişte, de aşteptare şi circulau tot felul de zvonuri. După o zi două de acalmie totală au început ca pe şosea şi pe calea ferată să se scurgă fără încetare unităţi militare maghiare, multe dintre ele fiind constituite din unităţi de biciclişti. Oamenii s-au închis în case de teama unor soldaţi despre care auziseră numai orori, mai ales despre comportamentul violent al acestora", povesteşte fostul director al arhivelor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite