Bistriţa: Zilele oraşului în oborul târgului de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din acest an a „Zilelor Bistriţei” va fi o premieră în ceea ce priveşte locaţia în care se va desfăura evenimentul. Spre deosebire de anii anteriori, în care zona centrului istoric era  practic paralizată de tarabele comercianţilor, anul acesta, tot vacarmul se mută la ieşirea din oraş, în locul unde se organizează lunar târguri de animale.

Micii, grătarele, hamisiile şi colacii secuiesşti, maşinuţele şi jocurile mecanice se mută în oborul de la Viuşoara. Aici vor fi organizate Zilele Municipiului Bistriţa, în intervalul 17-19 iulie. Peitonalul „Liviu Rebreanu” va servi doar ca loc de manifestare al artiştilor care vor concerta, printre aceşti numărându-se nume autohtone ca Gina Pop şi Cassa Locco, dar şi trupe mai cunoscute ca El Negro sau Vama. În program evenimentelor se numără conferinţe de presă pe tema „patrimoniului cultural local”, jocuri şi dansuri populare ale ansamblurilor folclorice din judeţ, concerte pop şi teatru de păpuşi. De asemenea, vor veni şi delegaţii străine costurile fiind decontate din 11.000 de euro, bani europeni.

Transport gratuit pentru bistriţeni

Pe parcursul celor trei zile de sărbătoare, bistriţenii care vor să participe la manifestările din Oborul de la Viişoara vor putea ajunge acolo cu microbuze puse la dispoziţie de municipalitate. Primarul Ovidiu Creţu vrea să instituie curse periodice cu plecare din Bistriţa. „Vor fi autobuze care vor prela din 15 ăn 15 minute, de la ora 10.00 şi până la ora 20.00, Maşinile vor duce oamenii la Viişoara”,  a declarat primarul. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Ruşti, spune că, deocamdată, nu s-a stabilit numărul de maşini şi nici firma care va asigura transportul gratuit.

Comercianţii încă cer informaţii

În timp ce primarul este convins că se vor încasa bani serioşi din taxele de închiriere ale domeniului public, comercianţii încă nu par foarte convinşi c vor ăşi întindă tarabele în oborul de la Viişoara. Doar 50 de comercianţi au solicitat închirerea de teren pentru „Zilele Bistriţei”, suprafaţa disponibilă pentru închiriere fiind mai mare decât anul trecut. „În oborul de la Viişoara sunt aproximativ două hectare de teren, cu o jumătate de hectar mai mult decât zona ocupată în centrul Bistriţei, anul trecut. Taxa de închiriere este de 10 lei/ metru pătrat/zi”, spune Mihai Ruşti. Acesta adaugă că telefoanele au început să sune în primărie şi că cei mai mulţi agenţie economici cer detalii despre eveniment, decât cereri de închirere de spaţiu. 
140.000 de lei de la buget pentru serbările Bistriţei

Pentru ediţia din acest an, în bugetul local este prevăzută o sumă de 140.000 de lei, bani care, spune primarul Ovidiu Creţu, se vor recupera din taxele pentru închirierea domeniului public către agenţii economici. Anul trecut, totatul cheltuielor pentru „Zilele Bistriţei” au depăşit suma de 190.000 de lei, din care aproape 160.000 au fost bani obţinuţi din închirea domeniului public, iar în jur de 23.000 de euro au costat onorariile artiştilor invitaţi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite