Zeci de bistriţeni au obţinut în instanţă restituirea taxei de ridicare a maşinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cei care au contestat legalitatea ridicării autovehicolelor  şi au obţinut câştig de cauză împotriva Poliţiei comunitare şi a firmei care prestează aceste servicii se numără avocaţi şi judecători.

În cei aproape doi ani de când în Bistriţa se ridică maşinile parcate neregulamentar mai bine de o mie de şoferi au plătit cei aproape 500 de lei pentru a-şi primi înapoi autovehiculul, potrivit statisticilor poliţiei locale Bistriţa. Mai puţin de o sută şi-au căutat în instanţă dreptatea, iar în jur de 15 au şi  câştigat procesele.  „Este greu de stabilit câte astfel de procese există, deoarece unii au dat în judecată numai Inspectoratul de Poliţie pentru anularea proceselor-verbale, alţii Poliţia comunitară sau Primăria, iar alţii firma prestatoare, SC Duncor. În unele situaţii a fost atacată hotărârea de consiliu care reglementează ridicarea maşinilor . În orice caz sunt câteva zeci, până în o sută de plângeri ", estimează Dana Ceuca, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Cert este însă că cincizeci şi unu de bistriţeni, persoane fizice şi juridice se judecă din 2010 şi până acum cu SC Duncor, firma care le-a ridicat maşina. Din acestea 26 de procese sunt încă pe rol , în 15 cauze păgubiţii au câştigat, iar 8 au pierdut procesul cu firma de ridicare maşinilor. Unii dintre bistriţenii care au atacat în instanţă au ceruit chiar interzicerea activităţii de ridicare a maşinilor: „A existat o asemenea plângere., însă nu a fost admisă, pentru că nu este de competenţa Judecătoriei o asemenea plângere ", spune judecătorul Cătălin Oprea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Bistriţa.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei printre câştigători

De altfel  judecătorul Oprea este unul dintre bistriţenii care au reuşit să-şi câştige în instanţă taxa de ridicare a maşinii: „Am câştigat parţial pentru că am reuşit să demonstrez că eram în legalitate atunci când am parcat maşina. Duncor va trebui să-mi restituie 300 de lei, taxa de ridicare. Nu am primit încă banii înapoi, pentru că sentinţa a fost dată recent", spune judecătorul. El crede însă că magistraţii judecă fiecare caz în funcţie de situaţia particulară : „există situaţii când ridicarea maşinii este întemeiată, dar şi altul când nu sunt întrunite toate condiţiile legale", crede Cătălin Oprea.

Şi avocatul Anca Raşca a câştigat un astfel de proces: „Am parcat în faţa blocului mamei mele, în ajunul Crăciunului mai puţin de 10 minute. Aveam două roţi pe carosabil, două pe trotuar. Când am văzut că nu mai am maşina, am crezut că mi-a fost furată. Oricum, pe reglementările de atunci, ar fi trebuit să ridice maşina abia după o oră de staţionare.", povesteşte avocata. Anca Raşca s-a judecat aprope un an şi deşi a obţinut în septembrie sentinţa de restituire a banilor, nu a intrat încă în posesia lor : „am apelat la un executor şi am să le pun poprire pe conturi, dacă nu plătesc banii", spune avocata. Cu toată bătaia de cap, aceasta nu crede că în Bistriţa ridicarea maşinilor ar trebui suspendată: „nu e rău când se ridică maşinile care blochează circulaţia. Este rău însă că se comit abuzuri şi că acest serviciu este un încredinţat unei firme private. Ar trebui sa se ocupe de ridicare angajatii primariei şi nu intermediarii", crede avocata.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite