Vremea rea a compromis producţia apicultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Producţie zero" este bilanţul apicultorilor după sezonul de recoltare la salcâm. Furtunile au scuturat florile de salcâm, iar albinele nu au ieşit din stupi din cauza ploii şi a temperaturilor scăzute

Apicultorii bistriţeni au tras linie după sezonul de cules la salcâmi, desfăşurat pe parcursul lunii mai, şi şi-au făcut bilanţul: niciun kilogram de miere nu a putut fi recoltat în această perioadă, din cauza vremii nefavorabile. „Cine culegea anul trecut în jur de 20-25 de kilograme de miere pe familie, anul acesta, dacă a strâns 1 kg, 2 kg, e mult", spune Florin Vedean, vicepreşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Bistriţa-Năsăud.

Salcâmii, zgârciţi cu florile

Apicultorii bistriţeni care vor să producă miere de salcâm practică „pastorala", adică deplasarea stupilor în zonele în care există pâlcuri compacte de salcâmi. Aceştia şi-au dus şi anul acesta stupii în Bihor, Satul Mare sau Gorj, însă efortul a fost inutil. „ Culesul al salcâm a fost compromis. E un an foarte complicat din cauza intemperiilor", mai spune Videanu. Ioan Cămărăşan, unul dintre cei mai buni apicultori din judeţ, şi-a dus stupii la salcâmii din Valea lui Mihai, în Bihor, în perioada 10 -21 mai. „Am fost în pastorală în Valea lui Mihai şi a plouat tot timpul. Anul trecut am strâns în jur de 17 kilograme de miere, anul acesta nu am extras nimic. Albinele nu au cules pentru că a fost timpul rece. Albina nu iese afară la nouă grade", spune Cămărăşan. Mai mult, furtunile puternice din toată ţara au scuturat salcâmii, a căror înflorire a fost compromisă, în mare parte, şi de îngheţul din iarnă.

Speră să se redreseze cu mierea polifloră

Producţia slabă din această perioadă determină şi slăbirea stupilor. Pentru că albinele nu pot să iasă la cules, acestea  roiesc şi îşi divid familiile. „Anul acesta este un ciclu de roire foarte mare. Matca tânără pleacă cu un grup de albine şi dacă nu eşti atent le pierzi. Odată ce pleacă jumătate din albine, puterea stupului scade", spune Cămărăşan. Acesta mai spune că producţia de miere de anul acesta îi este compromisă în proporţie de 70%  şi că speră să se menţină pe linia de plutire din producţia de miere polifloră. „Singura soluţie pentru apicultorii din Bistriţa-Năsăud este faptul că, datorită ploilor, fâneaţa e foarte bine dezvoltată şi s-ar putea să recupereze ceva din producţia de miere polifloră", explică şi Florin Vedean. Sezonul de recoltare la mierea polifloră începe în 15 iunie, şi durează în funcţie de cât de mult se prelungeşte sezonul estival.

Mierea de salcâm este mai scumpă decât mierea polifloră, fiind mai greu de obţinut. Aceasta se cristalizează mai lent, abia după 8-18 luni de păstrare şi este apreciată pentru proprietăţile curative în afecţiunile pulmonare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite