Vor să fie campioni la frumuseţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţa este astăzi şi mâine gazda celei de-a 13-a ediţii a unui concurs naţional de frumuseţe pentru câini. Crescătorii spun că pasiunea lor nu este deloc ieftină, iar unii dintre ei cheltuie lunar chiar 1.000 de lei pentru întreţinerea frumoaselor exemplare.

La Bistriţa s-au adunat în acest weekend peste 640 de câini din toată ţara şi din Ungaria la un concurs naţional de frumuseţe. Competiţia se desfăşoară în zona de agrement de lângă poligonul oraşului, unde au fost amenajate ringuri speciale pentru examenul de frumuseţe al câinilor. Pentru a câştiga titlul de cel mai frumos exemplar canin, la diferitele categorii de concurs, juriul competiţiei verifică, în parte, dacă fiecare câine înscris are caracteristicele rasei din care face parte - culoarea blănii, structura osoasă, temperament etc. Printre crescătorii veniţi astăzi la Bistriţa este şi familia Mezei-Rocs din satul Tonciu, comuna Galatii Bistriţei, din judeţul Bistriţa-Năsăud. Ei l-au adus la concurs pe Fiucska (băieţel, în limba maghiară), un Saint Bernard de 2 ani şi jumătate. „Câinele este prietenul fiului nostru, Kevin, de 4 ani. Cei doi sunt de nedespărţit şi se joacă tot timpul împreună. L-am adus pentru prima dată la concurs pe Fiucska, sperăm să câştigăm", spune doamna Tunde Mezei-Rocz. Ea adaugă că fiul ei este cel care are grijă de câine, îl hrăneşte şi îl periază. „Pentru noi, Fiucska este o bucurie, ne colorează viaţă. Este foarte prietenos şi protector cu Kevin. În plus, nu ne costă mult întreţinerea lui pentru că mănâncă orice, de la carne fiartă, oase, mâncare gătită până la pâine. Nu e deloc mofturos. Îi cumpărăm şi granule, dar de-abia dacă dăm 50 de lei lunar pe ele", explică femeia.

Pasiune după buzunar

Un alt crescător, de această dată din Târgu-Mureş, Miron Călin, de 38 de ani, a venit la Bistriţa cu o femelă pui de 11 luni din rasa Ciobănesc Românesc Mioritic, mai mare decât el. „Cum sunt un naţionalist până-n măduva oaselor, mi-am botezat câinele Cozia. Ea se înţelege foarte bine cu copii mei. Mai am acasă, în curte, alte 5 femele şi 2 masculi din aceeaşi rasă", povesteşte bărbatul. El spune că nu e deloc uşor să întreţii atâţia câini, dar se merită, deşi scoate lunar din buzunar uneori şi peste 10 milioane de lei vechi. În plus, pentru conservarea calităţii acestei rase pur româneşti, Miron susţine că ar fi bine să se înfiinţeze în ţară o serie de centre de selecţie.

Un 13 fără ghinion

Preşedintele Asociaţiei Chinologice Bistriţa-Năsăud, Matilda Gubesch, afirmă că Bistriţa găzduieşte pentru a 13-a oară o astfel de competiţie naţională. Organizatoarea vede această ediţie ca pe o împlinire personală în ciuda cifrei ghinioniste. „Sper ca, în timp, să ajungem ca primele concursuri, când veniseră la Bistriţa crescători din întreaga Europă cu peste 700 de câini", apreciază femeia. Concursul a început astăzi, la ora 10.30 şi se încheie mâine, în jurul orei 19.00.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite