Vlad Petri, fotograful care şi-a petrecut „revelionul în tren“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când era copil, îi plăcea să adune familia la proiecţii de diafilme. Astăzi, îi place să captiveze pe toată lumea cu proiectele sale inedite în fotografie şi film

Vlad Petri  este un artist ce pare să fie vizitat frecvent de inspiraţie. Pune mereu în practică idei ce ridică întrebări şi provoacă reacţii în materie de film şi fotografie. Revelionul în tren, „autobiografia" prezentată într-o serie de fotografii cu parturi nefăcute în care s-a trezit sau fotografia-puzzle gigant sunt doar câteva dintre proiectele sale.

Vlad s-a născut la Bistriţa şi a avut parte de ceva „training" în domeniul artelor vizuale, chiar dacă pe atunci nici nu-i trecea prin cap să se facă fotograf. Bunicul său avea propriul laborator de fotografie iar familia sa, deşi nu era numeroasă, deţinea o colecţie impresionantă de fotografii.  Când avea vreo 10 ani, lui Vlad îi plăcea să facă din casă o sală de cinema, la care invitaţii erau membrii familiei, iar el omul ce tăia bilete. Pe atunci, proiecta filme cu Tom şi Jerry.

Astăzi, Vlad Petri „proiectează" o grămadă de lucruri captivante prin care îşi atrage publicul, şi nu doar pentru arunca o privire, ci pentru a stârni întrebări şi o anumită stare de spirit. Deşi are studioul în Bucureşti, o parte din proiectele lui Vlad se desfăşoară şi la Bistriţa. Aici a realizat un film legat de simpozionul de artă în peisaj, Art Forest 2009, Sângeorz Băi. Tot la Sângeorz Băi a organizat o tabără de fotografie cu copiii de acolo. De asemenea, scurt-metrajul său, „Revelion în tren", a fost proiectat la [mu:vi], festivalul anula de film de la Bistriţa.„Revelion în tren" este şi unul dintre proiectele sale preferate: o producţie filmată în tren, în noaptea dintre anii 2007-2008, cu personaje veritabile care chiar îşi petreceau revelionul în tren.

Artistul  a reuşit, prin fotografie,  să-şi prezinte un alt fel de biografie: biografia din paturi nefăcute. Este vorba de o serie de fotografii, care la prima vedere par destul de neinteresante: nişte cearceafuri învălmăşite, de diferite modele şi culori. Însă, Vlad subliniază că acesta este un fel de jurnal intim, pentru că a suprins toate paturile în care s-a trezit, în locurile pe unde a umblat. Iar  aceste locuri nu au fost puţine şi nici lipsite de imagini şi experienţe spectaculoase. Fotograful a cutreierat Siria, Iordania, Afganistan, Macedonia , locuri în care a găsit căldură şi curiozitate, lucruri ce la noi au cam dispărut. Pe viitor, îşi doreşte o călătorie cu transsiberanul  prin Rusia, de la Moscova la Vladivostok, una în Africa unde îl atrag oamenii şi culorileţi alta în Iran, care este o ţară plină de spiritualitate.

Ce-i place

Îi place să răsfoiască vechile albume de familie. Este abonat fidel al revistelor National Geographic, Black & White Magazine şi Photo.

Ce nu-i place

Nu-i plac demersurile superficiale în domeniul fotografiei şi convingerea unora că dacă au prins mirii frumos în poză, sunt fotografi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere ai despre premiile Pulitzer în fotografie?

Cred că e o cale prea lungă pentru mine până acolo. La Pulitzer sunt premiaţi cei mai buni în domeniul fotografiei de reportaj. Cred că fotografia de reportaj are un rol foarte important, un rol de educare.

De ce crezi că oamenii reacţionează negativ la fotografiile şocante care arată realitatea?

Uneori oamenii reacţionează negativ la astfel de fotografii pentru că se pun în pielea fotografilor. Se gândesc că fotograful vrea doar să şocheze şi să facă bani din asta, fără să se implice. Dar ar trebui să existe  etică şi în domeniul fotografiei. La urma urmei, viaţa unui om este mai imporantă decât o fotografie sau un premiu.

Profil

NĂSCUT: 28 iulie 1979, la Bistriţa

EDUCAŢIE: Academia de Teatru şi Film din Bucureşti

PROFESIE: fotograf

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite