Virginia Linul duce mărgelele din Salva pe catwalk în Paris GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virginia Linul în atelierul lui Philippe Guilet
Virginia Linul în atelierul lui Philippe Guilet

Meşterul popular Virginia Linul, din Bistriţa-Năsăud a lucrat timp de şase luni alături de designerul vestimentar francez Philippe Guilet la crearea celei mai originale colecţii de modă din România, „100%.RO". Cele 31 de ţinute inspirate din portul popular românesc vor fi prezentate în ianuarie şi la Paris pe podiumurile Grand Palais.

Colaborarea Virginiei Linul, meşter popular din Salva, cu creatorul de modă francez a început în primăvara acestui an. „Eram la Bucureşti la Târgul de Florii de la Muzeul Ţăranului Român. Philippe a văzut atunci ce lucrez eu şi a fost fascinat de centurile cu mărgele. Are o capacitate extraordinară de a vedea detaliile, lucrurile lucrate minuţios şi aşa a înţeles ce muncă extraordinară facem noi. Am discutat atunci puţin despre mărgele şi l-am invitat la mine la Salva să vadă mai multe modele. Dacă la Bucureşti a fost fascinat de mărgele, după ce a ajuns la Bistriţa nu mai contenea cu laudele la adresa întregii noastre munci. Aşa a început colaborarea dintre noi şi timp de şase luni am lucrat alături de el la această colecţie minunată", povesteşte Virginia.

Meşterul bistriţean a lucrat cot la cot cu Philippe Guilet la aproape toate modelele pe care acesta le-a realizat pentru că majoritatea au avut pe ele imprimeuri de mărgele, lucrate de Virginia şi echipa ei de femei din Salva. „Cinci dintre cele mai bune femei ale mele au lucrat alături de mine la realizarea hainelor acestea. Am lucrat de exemplu la o jachetă cinci săptămâni, intensiv, şi am cusut pe ea 2,5 kilograme de mărgele. Este singura pe care am cântărit-o dar şi celelalte au presupus foarte multă muncă", povesteşte Virginia Linul, care spune că a moştenit acest meşteşug din generaţie, în generaţie.

Fustă din covor şi mărgele în păr

Munca alături de designerul francez care de-a lungul timpului a lucrat alături de nume precum Jean Paul Gautier, Karl Lagerfeld şi Thierry Mugler, nu a fost întotdeauna uşoară, mai ales din cauza diferenţelor de percepţie asupra unor lucruri. „Era important să fii pe un gând cu el. Dacă îţi cere ceva trebuie să faci acel lucru în timpul pe care îl vroia el. A avut şi nişte idei trăznite. De exemplu să punem mărgele în cap. Atunci am luat acul şi aţa şi le-am cusut, dar nu se putea aşa cum a vut el, astfel că a trebuit să tot încercăm până am ajuns la un numitor comun să poată sta mărgele alea în cap. Am pus mărgele pe aproape toate hainele din această colecţie. De la rochii făcute doar din mărgele până la un covor pe care el l-a transformat într-o fustă. Iniţial, când mi-a zis că face fustă din covor şi să-i mai pun şi mărgelele în cap am zis că «Doamne feri, ce a mai ieşi şi de aici!», dar a ieşit ceva extraordinar", mărturiseşte meşterul popular bistriţean.

Colectia 100%.ro

CLICK pe poze pentru GALERIE GOTO

Colecţie la Paris cum n-a văzut Parisul

Potrivit Virginiei Linul, relaţia cu Philippe s-a bazat în primul rând pe o admiraţie reciprocă. „El, francez, iubeşte arta românească mai mult ca mulţi români, şi ne-a pus în valoare pe noi meşterii populari, adevăraţi. Am înţeles că suntem din două lumi diferite, noi venim de la sat, el din cea mai strălucitoare lume, cea a modei pariziene, dar am reuşit să ne înţelegem şi să ne apreciem fiecare pentru ce ştim să face. De exemplu,  mi-a adus o trăistuţă, care lăsa impresia că e din mătase şi mi-a zis să cos modelul acela pe o stofă. Dar modelul acela de lucru presupune coaserea fiecărei mărgele separat pe un fir, or asta nu se putea face pe stofă. I-am zis că nu se poate şi el nu a zis nimic, s-a apucat să desfacă geanta aceea a lui să vadă dacă am eu dreptate sau nu, că el nu înţelegea cum pot să-l contrazic. După ce descusut-o şi a văzut că e aşa cum i-am explicat eu şi-a dat jos pălăria în faţa mea şi mi-a sărutat mâna", povesteşte amuzată Virginia Linul.

Colecţia 100%.RO a fost prezentată pentru prima dată joi seara la Ambasada Franţei din Bucureşti, iar în ianuarie urmează să fie dusă la Paris. Hainele inspirate din tradiţia românească urmeză să fie făcute cunoscute lumii mondiale a modei pe podiumurile de la Grand Palais, locul unde Coco Chanel obişnuia să-şi prezinte colecţiile.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite