Virgil Rus: „Sportul combate proasta dispoziţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mereu cu zâmbetul de buze, Virgil Rus este un asistent universitar la Extensia UBB a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Bistriţa care a demonstrat ştiinţific, prin studiile sale, inducerea stării de bine prin sport. Despre orele de tae-bo pe care le ţine în calitate de instructor la un club sportiv din oraş, lumea spune că sunt atractive şi că un curs nu seamănă cu celălalt.

De mic copil a îndrăgit gimnastica pe care a şi practicat-o cu succes timp de 12 ani. Are acasă numeroase medalii de aur, argint şi bronz la competiţii naţionale şi internaţionale de profil. Spune că totul a început din joacă. "Profesorul de sport ne-a lăsat să ne jucăm în voie sărind într-o groapă de burete în sala de sport de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, dar fără să ştim aceasta a fost modalitatea prin care ne selecta", zice Virgil. El susţine că era singurul sportiv din ţară care, în 1986, avea cal de gimnastică acasă, unde îşi continua antrenamentele. Însă, într-o după-amiază a căzut de pe cal şi şi-a rupt piciorul, fapt ce l-a împiedicat atunci să participe la o competiţie foarte importantă.

Pasiunea pentru sport nu l-a părăsit în timp şi nici dorinţa de a aduce mereu lucruri noi în domeniul în care lucrează. De aceea a scris recent mai multe lucrări de specialitate, unele împreună cu colegi de la Extensia universitară unde predă. El demonstrează, cu argumente solide, cum sportul induce buna dispoziţie şi îndepărtează stările negative. "Se ştie că, prin anumite genuri de activităţi sportive, corpul secretă endorfină, supranumit şi hormonul fericirii, pe care unii îl caută în van în vicii precum alcool, ţigări şi manele", afirmă Virgil.  În una dintre aceste lucrări, pe care o va prezenta în a doua parte a lunii mai, la o conferinţă internaţională, găzduită de oraşul Constanţa, profesorul susţine că activitatea sportivă are beneficii miraculoase pentru om.

Sportul modelează şi psihicul

„Sportul îţi modelează nu numai fizicul, ci şi psihicul. Îţi induce acea stare de bine de care fiecare avem nevoie zilnic. Oamenii trebuie să înţeleagă că modelarea corporală duce la creşterea încrederii stimei de sine şi la buna dispoziţie", este de părere Virgil. În studiul său, profesorul a efectuat analize statistice pe eşantioane de oameni de toate vârstele şi de toate categoriile sociale care au venit la cursurile sale de fitness. Pentru acomodarea organismului la efort şi ţinând cont de particularităţile fiecărui participat, în primele patru săptămâni s-a pus accentul pe adaptarea treptată a participantului prin executarea unor exerciţii simple. „Am urmărit atent evoluţia fiecărui subiect pe parcursul celor şase luni, iar oamenii, aşa cum mi-au răspuns în chestionarele aplicate, mi-au confirmat că mişcarea le face bine şi i-au scăpat de stările negative", adaugă Virgil. El aminteşte că a avut cazuri printre participanţi care au slăbit până la 20 de cm în talie.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care acel aspect din sport îl deteşti?

Nu suport dilentanţii şi nu concep folosirea steroizilor şi a tuturor acelor pastile care construiesc false modele şi duc la rezultate bune pe moment, dar au efecte tardive extrem de nocive pentru corpul uman.

PROFIL

Născut: Bistriţa, 10 mai 1971

Studii: master la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, momentan este înscris la doctorat

Familie: căsătorit, fără copii

Ce-i place

Deşi practică sport şi în timpul liber, Virgil iubeşte ieşirile cu prietenii la verde şi nu ratează niciun spectacol susţinut de corul bistriţean Appassionata sau de vreun cor venit în vizită în oraş. Profesorul adoră chitara clasică pe care o studiază de peste 20 de ani.

Ce nu-i place

Virgil urăşte politica şi fenomenul de politizare a instituţiilor de învăţământ. Nu-i place să vadă oameni trişti, pe care, din păcate, îi întâlneşte tot mai des de o vreme încoace. Ar vrea ca lumea să conştientizeze importanţa mişcării şi a activităţilor sportive.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite