Bistriţa : Victoriţa Cornea: a luat-o de la capăt în an de criză - Portret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape şapte ani de muncă în străinătate, s-a întors împreună cu familia  pe meleagurile bistriţene.  Şi numai pentru că „acasă” este Bistriţa şi nu „Roqueta del Mar”.

Victoriţa Cornea este exemplul tipic al românului care şi-a încercat norocul în străinătate la începutul anului 2.000. Deodată cu valul de conaţionali care s-au răspândit în întreaga Europă s-a dus şi ea la muncă în Spania. . „Am obţinut greu viza pe vremea aceea, dar am vrut cu tot dinadinsul să plec peste hotare”, spune femeia. Alături de soţul ei, şi-a făcut un rost în Roqueta del Mar, un oraş de lângă mare ce avea să le ofere în doar câţiva ani, locuri de muncă bine plătite şi un trai îndestulat.

De la agricultură, la servicii

Odată ajunsă în Spania, Victoriţa a început cu munca de jos. A lucrat în agricultură, însă a reuşit, alături de bărbatul ei, să îşi strângă destui bani cât să cumpere  o garsonieră în Bistriţa. „Altă viaţă era atunci, se făceau banii mult mai uşor, chiar dacă munca era una grea”, îşi aminteşte Victoriţa.  Pentru un ban în plus, făcea pe „coafeza” , la domiciliu. „În Spania, mai tundeam, mai aranjam, însă doar pe prietenele mele”, precizează Victoriţa.  După primul an de Spania a venit pe lume şi primul copil al familiei. Pentru el, Victoriţa a decis că întoarcerea definitivă în România o va face în momentul în care băiatul va ajunge la vârsta şcolară.  Între timp, ca să aducă şi ea bani în casă, s-a angajat  ca ospătar la un hotel  de lux. Soţul câştiga în coninuare bani buni din construcţii.

Vânzarea apartamentului, tranzacţia  norocoasă

 În timp, cei doi soţi au reuşit să îşi cumpere un apartament în oraşul de lângă mare, pe care l-au scos la vânzare în anul în care băiatul urma să împlinească şapte ani.  „Am vândut apartamentul în două luni după ce am pus anunţul de vânzare. Am avut foarte mare noroc că l-am vândut foarte repede şi cu un preţ bun”, povesteşte Victoriţa. Cu banii câştigaţi din tranzacţia făcută, Victoriţa s-a mutat înapoi în România cu familia ei, cu gândul să aibă un trai decent şi o viaţă fără lipsuri. Au investit banii în imobiliare, la sfatul unor prieteni. Mai precis, au construit o clădire cu 4 apartamente în Viişoara. Investiţia s-a dovedit ulterior a fi una neprofitabilă, pentru că deodată cu criza financiară care a debutat anul trecut, a venit şi blocarea tranzacţiilor imobiliare de la noi. Deocamdată nu s-a găsit niciun cumpărător pentru vreunul din apartamente, numai promisiuni. 

Salonul de coafură, ieşirea din criză

Ca o femeie care vrea să îşi ajute familia prin aducerea unui venit suplimentar în casă, Victoriţa a venit cu soluţia salvatoare. A urmat cursurile de coafură din cadrul Centrului de Formare Profesională Bistriţa-Năsăud, ca să aibă o calificare negru pe alb pentru ceea ce ştia face dintotdeauna: să tundă şi să aranjeze. „O prietenă m-a îndrumat să urmez cursurile acestea şi sunt foarte bucuroasă că am reuşit. Mi-am deschis propriul salon de curând şi îmi place ce fac foarte mult”, spune cu încântare Victoriţa. Salonul şi l-a deschis în garsoniera pe care  o avea deja. Deocamdată e la început, dar cu timpul salonul de coafură poate însemna o afacere profitabilă pentru femeia care a dat viaţa din Spania pentru cea de aici, în favoarea familiei.

Întrebări şi răsunsuri

Vă consideraţi o persoană norocoasă?

Sentimental da, cea mai norocoasă. În rest, este întotdeauna loc de mai bine.
 
Cum vi se pare viaţa din Spania în comparaţie cu cea de aici?

Îmi permiteam mult mai multe şi viaţa de zi cu zi era mult mai uşoară. Totuşi, nimic nu se compară cu aerul de Bistriţa. 

Îi place: să iasă cu familia în excursii sau să gătească pentru soţ şi cei doi fii.

Nu îi place: Nu îi plac oamenii care sunt egoişti şi care întorc spatele atunci când li se cere ajutorul.

Profil:

Data naşterii: 27 ianuarie 1976
Familie: are doi băieţi, unul de 8 şi celălalt de 2 ani.
Stare civilă: căsătorită
Studii: A absolvit în iulie 2009 cursul de coafură din cadrul Centrului de Formare Profesională Bistriţa-Năsăud.  Are şi un curs de manichiură.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite