Victimele celui mai sângeros accident din Bistriţa-Năsăud cer dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul de la Herina din aprilie 2009, unul dintre cele mai dramatice petrecute pe şoselele din Bistriţa în ultimii cinci ani a ajuns în instanţă după 2 ani de expertize. Patru oameni au murit atunci şi 14 au fost răniţi după ce microbuzul în care se aflau a fost lovit de o maşină a cărui şofer a adormit la volan.

Un complet al Judecătoriei Bistriţa  a audiat astăzi o parte din martorii accidentului din Herina din aprilie 2009, când patru oameni au murit şi alţi paisprezece au fost răniţi, după ce microbuzul care-i transporta de la locul de muncă, o fabrică de textile din Sărata, s-a răsturnat. Episodul de astăzi din instanţă este şi prima acţiune mai serioasă dintr-un dosar, înregistrat abia la sfârşitul anului trecut şi care a fost întârziat timp de doi ani de expertize . „A durat mai mult la parchet din cauza expertizelor care au venit de la Cluj, acestea au fost apoi contestate", explică Dan Molnar, avocatul mai multor victime

Răni care nu se vor închide niciodată

La procesul penal care are nu mai puţin de 30 de părţi civile au ajuns astăzi doar o parte dintre rudele celor morţi în aprilie 2009 dar şi câţiva răniţi. Emil Naş, un bărbat de 35 de ani  din comuna Matei a rămas văduv cu trei fetiţe, de 7,6 şi 4 ani după dramaticul accident. Soţia lui, Adriana, s-a chinuit trei luni prin spitale însă n-a mai avut zile: „Când este supărată fetiţa mea cea mare, Maria îmi spune că vrea la mama ei. Ea a suferit cel mai tare şi încă suferă. Uneori se duc toate trei la mormânt să vorbească cu mama", povesteşte bărbatul care a devenit şi mamă şi tată, şi care munceşte cu ziua ca să le poată întreţine. După accident, omul a făcut naveta din Matei în spitalele din Cluj şi apoi la Centrul de Recuperare din Beclean, tot sperând într-o minune, care nu a mai venit. Potrivit avocatului său, Dan Molnar bărbatul a cerut autorului accidentului,  Ioan Florin Rusu 200 000 de mii de lei despăgubiri, deşi ştie că nimic nu-i mai poate repara răul făcut într-o clipă de neatenţie. „Şoferul nu ne-a întrebat niciodată nimic, nu a încercat să vadă cum se simte soţia mea nici când era în spital, şi nici acum la proces, el sau părinţii nu au venit măcar să dea mâna cu noi", mai spune bărbatul.

Disponibilizată după accident

Violeta Petruse avea 19 ani când s-a întâmplat nenorocirea. A stat mai mult de 100 de zile prin spitale cu răni la cap, o suită de operaţii, printre care una de extirpare a splinei. La trei luni după ce s-a întors la muncă, la Italtextil Sărata, tânăra a fost pusă pe liber: „am fost disponibilizată, aşa e viaţa", spune Violeta, care a rămas cu dureri de cap după accident.

Ioan Rostaş, de 50 de ani din Lechinţa şi-a pierdut fiul de 25 de ani, Daniel, în autobuzul morţii. La proces a venit astăzi, dar fără prea mari speranţe. „Eu n-am bani de avocaţi. Imediat după accident au venit la noi acasă nişte avocaţi de prin Bucureşti, care au citit în ziare despre accident, dar n-am vrut să-I angajăm. O parte din rude au acceptat", povesteşte bărbatul.

Tragicul accident s-a produs în aprilie 2009, între localităţile Galaţii Bistriţei şi Herina pe DN 15 A, iar poliţiştii au stabilit că şoferul maşinii care a lovit autobuzul a adormit la volan: „ Tânărul era foarte obosit. Făcuse un drum de sute de kilometri înainte de această cursă, dusese ceva marfă la Slatina", spune Roberto Hasnaş, şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud.  Toţi cei  4 tineri morţi cei14 răniţi  erau muncitori la Italtextil Sărata şi se întorceau cu microbuzul acasă de la muncă, din schimbul III.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite