Viaţă de boschetar în Centrul Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie, dată afară din imobilul pe care l-a distrus, locuieşte de două săptămâni în stradă, lângă un pasaj de trecere din Centrul Istoric al oraşului. Oamenii se încăpăţănează să nu-şi părăsească adăpostul improvizat, deşi municipalitatea s-a oferit să-i cazeze în Centrul de Cazare Temporară

Patru oameni, între care o tânără de 16 ani, însărcinată , au petrecut mai mulţi nopţi sub cerul liber, în apropierea unui pasaj din centrul oraşului, după ce actualul proprietar, Andrei Holbură, i-a dat afară din casă cu tot cu uşă, geamuri, paturi şi dulapuri.  În cele două săptămâni de când au ajuns în stradă  oamenii mai dorm pe la rude cu schimbul, însă se încăpăţânează să reziste în adăpostul pe care şi l-au amenajat în zona central. Evacuarea nu a fost o noutate pentru familia Ohler, pentru că în urmă cu cinci luni au mai fost daţi afară odată, atunci însă, cu executor judecătoresc şi jandarmi. S-au întors însă, tot în vechea casă, după ce au petrecut câteva zile pe la rude: „Ne-au luat cu totul dimineaţa devreme, nici n-am apucat să strângem nimic, nici mâncarea nu ne-am luat-o şi ne-au aşezat aici. A venit proprietarul cu băieţii lui şi cu alţi bărbaţi. N-am putut să ne împotrivim . Noi chiria n-am avut de unde să o plătim proprietarului nou, credeam că primim o locuinţă socială de la primărie, că am fost chiriaşii lor, au luat alţii şi nu noi. Sperăm să ne ajute acuma", spune Maria Ohler, capul familiei, care însă la 42 de ani arată cu cel puţin 20 de ani mai în vârstă. Are cu totul opt copii, însă patru i-a luat statul în plasament, în timp ce unul s- căsătorit şi a plecat.

 Executorul judecătoresc care i-a evacuat în martie, Marin Manchevici este surprins că a mai existat şi a doua evacuare: „mă surprinde că s-au mai întors, prima dată au plecat de bunăvoie, ca aveau ceva rude. Nu plătiseră nicio chirie de când casa a fost cumpărată de noul proprietar în urmă cu patru ani. Casa e distrusă, am înţeles că va fi demolată, nu se poate face nimic cu ea ", mai spune executorul.

Viaţă de ghetou

Imobilul din care au fost evacuaţi cei patru cu greu ar putea fi numit casă. Undeva, chiar în fundul curţii de de la numărul 8 , printre gunoaie, resturi de mâncare şi de haine o clădire descărnată cu două încăperi, fără uşă şi geamuri este tot ce a mai rămas din locuinţa în care a stat  familia Ohler.

 Vecina, de sus, o septuagenară cumsecade i-a suportat 17 ani fără să se plângă. Le ştie povestea şi îi compătimeşte din toată inima, chiar dacă vecinătatea lor i-a adus mirosuri pestilenţiale şi bătăi de cap: „E păcat de ei, Primăria ar trebui să-i ajute, pentru că ei, săracii, sunt neajutoraţi", spune Victoria Racheli, proprietara apartamentului din imediata vecinătate. Femeia i-a ajutat cum a putut: „Le-am mai dat curent de la mine şi apă, tot eu le-am dat, şi-au tras o ţeavă

Cazul familiei Ohler este doar unul din sutele de cazuri similare din Centrul Istoric cu care s-a confruntat municipalitatea în ultimii ani. „În multe asemenea locuinţe nici măcar nu ştim câţi oameni stau cu totul. Într-un caz similar a trebuit să găsim soluţie de urgenţă pentru o familie cu şapte persoane. După o lună, când am găsit cazarea, ne-am dus la ei şi erau 12, mai veniseră nişte rude. Aşa este şi cu familia Ohler: când sunt patru acolo, când sunt şase, când mai mulţi. Pentru patru copii ne-am dus pe vremuri cu Protecţia copilului şi am reuşit cu greu să-i instituţionalizăm. Acum e şi fata aceea însărcinată, iar ei sunt în stradă şi nu vor, oricât insistăm, să se cazeze în Centrul pentru persoane fără adăpost. ", explică Radu Dreptate, directorul Direcţiei Sociale Municipale.

Sunt prioritate pe lista locuinţelor

Familia Ohler e trecută pe lista pentru o locuinţă socială, şi ar putea primi apartamentul mult visat la sfârşitul toamnei  „Sunt pe poziţia a 7-a pe lista urgenţelor, pe lista aprobată de Consiliul Local în martie. Probabil blocurile vor fi gata în octombrie, cel târziu noiembrie anul acesta. Se lucrează însă foarte greu cu ei, imi amintesc că au fost în audienţă pentru ajutoare sociale, i-am trimis să-şi facă actele şi n-au mai venit înapoi", îşi aminteşte primarul Ovidiu Creţu. Alte 35 de familii, aflate pe punctul să fie evacuate anul acesta din casele naţionalizate sunt prioritate zero şi vor primi o locuinţă în noile blocuri care se vor construi în Viişoara şi Subcetate.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite