Bistriţa : Veronica Csiki: „Sarea şi piperul sunt armele bucătarului“(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Veronica Csiki: „Sarea şi piperul sunt armele bucătarului“(PORTRET)
Bistriţa : Veronica Csiki: „Sarea şi piperul sunt armele bucătarului“(PORTRET)

Este bucătar într-un restaurant şi crede că pentru a face această meserie este nevoie de multă pasiune şi răbdare.

Veronica Csiki s-a format în tinereţe ca filatoare şi a urmat şi şcoala profesională de strungari. A lucrat o vreme ca şi filatoare, dar, după Revoluţia din 1989, a fost dată afară de la intreprinderea de filatură. „După Revoluţie, am fost dată afară. Conducerea intreprinderii a considerat că pot fi dată afară pentru că soţul meu lucra la Armată şi aveam doar un copil şi ne putean descurca cu un singur salariu. M-am conformat şi, după ceva vreme, m-am angajat ca vânzătoare“, povesteşte ea.

De la stungărie la bucătărie

Norocul a făcut ca în timp ce lucra la intreprinderea de filatură să se facă cursuri de calificare şi pe lângă cursul de „surori medicale“ a ales să facă şi un curs de bucătar , fără să se gândească vreodată că va ajunge să practice această meserie cu atâta dăruire şi pasiune. „Se făceau cursuri şi m-am decis să mă înscriu şi eu. Nu m-am gândit că o să practic meseria, dar mi-a prins bine, mai ales atunci când eram şomeră“, mai povesteşte Veronica. Astfel, din 1992, practică meseria de bucătar cu multă pasiune şi este dispusă să înveţe mereu câte o reţetă nouă. „ Când am început cursul de bucătar ni s-a spus să lăsăm tot ceea ce am învăţat până atunci acasă, pentru că acolo vom învăţa să gătim ca la carte, cum se spune, şi aşa a şi fost. E una să găteşti pentru restaurant şi alta să faci mâncare acasă, unde pui ce ai şi nu ţii cont de gramaje. În plus, ca mâncarea să fie bună, trebuie să o faci cu pasiune. Dacă găteşti doar să găteşti mâncare, nu va fi gustoasă“, este de părere bucătarul. Mai mult, aceasta spune că meseria de bucătar nu este una uşoară. „În bucătărie e la fel ca şi la croitorie: dacă greşeşti, nu mai poţi repara. Dacă tai carnea greşit sau dacă adaugi prea multă sare sau prea mult piper totul e compromis. Trebuie să fii mereu foarte  atent“, adaugă bucătarul.

Sarea în bucate

Veronica crede că la fel ca în povestea „Sarea în bucate“, acest condiment nu trebuie să lipsească niciodată din mâncare.„ Sarea şi piperul sunt armele unui bucătar. Mie nu îmi place să gătesc cu vegeta, cred că mâncare prinde gust bun de la legumele proaspete, nu de la cele deshidratate“, mai spune bucătarul. Găteşte orice, trebuie doar să îi dai o reţetă şi o să primeşti mâncarea la fel de gustoasă cum te aştepţi. Veronica învaţă mereu, îi place să se adapteze, deşi ştie sute de reţete, oricând îi pică în mână o reţetă nouă o pune în practică. „Nu spun nu la nimic. Orice reţetă nouă aflu sau citesc îmi place să o pun în practică. Am învăţat să fac pizza, kebab, orice se poate prepara. Îmi place foarte mult să gătesc“,  mai spune bucătarul.


Profil:
NĂSCUTĂ: 4 decembrie 1959 Rebra
STUDII: Şcoala profesională de strungari
FAMILIE: Căsătorită, o fiică
Ce-i place
Veronicăi îi place foarte mult să citească, dar îi place şi tenisul de masă, după cum însăşi admite. „ În timpul liber nu refuz niciodată o partidă de tenis de masă“, povesteşte ea.Ca oricărei femei,  aceasta esteînnebunită după cumpărături.
Ce nu-i place
Veronica Csiki detestă făţărnicia şi minciuna. „Nu-mi plac deloc oamenii făţarnici, dar, în viaţă, te loveşti mereu de astfel de persoane“, este convinsă femeia.

Întrebări şi răspunsuri
Credeţi că dragostea trece prin stomac?
Da. Omul trebuie să se hranească orice ar face, iar iubirea nu ţine niciodată de foame. Totuşi, în ziua de astăzi, bărbaţi nu mai ţin atât de mult cont de faptul că soţiile lor gătesc sau nu. Acum e o altă dinamică a vieţii. Oamenii  mănânca la restaurant, soţiile nu îşi mai îmbunează soţii cu o reţetă gustoasă.
Care este felul de mâncare pe care îl preferaţi?
Îmi plac foarte mult ciorbele. Îmi place şi să le gătesc şi să le mănânc. Dacă e să mă gândesc la copilărie, pentru că atunci ai mâcăruri favorite, îmi plăceau foarte mult scoruşele făcute de bunica şi gogoşile.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite