Bistriţa: Vernisaj pe muzică arhaică la Herina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Vernisaj pe muzică arhaică la Herina
Bistriţa: Vernisaj pe muzică arhaică la Herina

George Mircea şi Doina Mihăilescu, autorii expoziţiei „Memoria verticală”, au expus sâmbătă la Biserica Evanghelică de la Herina. Vernisajul a fost dublat de recitalul de muzică arhaică a artistei populare Lenuţa Purja

Peste 50 de lucrări cu tematică sacră îşi găsesc locul într-un spaţiu sacru: George Mircea şi Doina Mihăilescu, autorii expoziţiei „Memoria verticală”, au expus o parte din lucrări la Biserica Evanghelică din Herina. Aceştia au realizat peste 100 de lucrări pe tema menţionată, dintre care, 64 au fost deja expuse la Arcade 24. Expunerea celorlalte la Herina are o semnificaţie specială, datorită locaţiei şi a „antecedentelor” artistice de aici.   

Muzica arhaică a răsunat "vertical"

Vernisajul a avut loc în această sâmbătă de la ora 11.00. Evenimentula  fost dublat de un recital de muzică arhaică al artistei Lenuţa Purja. 
Criticul de artă Oliv Mircea a precizat că această expoziţie, care aduce în prim plan opere ale culturii contemporane în legătură cu spaţii precum Biserica Evanghelică din Herina, vine în întâmpinarea Zilei Patrimoniului, marcată la nivel mondial în 17 septembrie. Expoziţia se bucură de colaborarea Clubului UNESCO „Elite Art”.     

Un loc de peste 700 de ani

Biserica Evanghelică din herina este unul dintre cele mai reprezentative monumente romanice păstrate în Transilvania, datând din perioada 1250-1260. Este vorba de un edificiu care domină peisjaul Herinei: o basilică cu trei nave despărţite de pilaştri masivi de zidărie, cu două turnuri impozante şi o tribună în interior. De peste 10 ani, biserica a devenit un spaţiu expoziţional, care nu impune cu stricteţe un subiect religios, dar care este, totuşi, selectiv, având în vedere destinaţia monumentului. Aici a expus anul trecut Ştefan Câlţia, gravor şi grafician de renume mondial, având ca tematică „Crucea”.
Foto: „Memoria verticală” marchează Ziua Patrimoniului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite