Bistriţa: Casa Verde nu-i încălzeşte pe bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Casa Verde nu-i încălzeşte pe bistriţeni
Bistriţa: Casa Verde nu-i încălzeşte pe bistriţeni

Programul de finanţare instalaţiilor cu energie alternativă a fost un eşec. Firmele care comercializează panouri solare nu mai sunt interesate în programul Casa Verde, cu finanţare de la guvern. În schimb, şi-au iniţiat propriile lor programe cu soluţii accesibile de încălzire alternativă 

 Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie alternativă, demarat anul trecut, sub numele de „Casa Verde”, a cooptat mai multe firme interesate de proiect. Însă, au fost dezamăgite când Guvernul şi-a retras finanţarea şi au ajuns la concluzia că totul a fost o propagandă electorală. Anul acesta, când programul a fost reluat de către Ministerul Mediului din România, firmele din Bistriţa-Năsăud nu s-au mai arătat interesate de acesta. În schimb, şi-au dezvoltat propriile programe, cu soluţii rentabile de încălzire prin utilizarea energiei alternative. 

Dezamăgire la „Casa Verde”

„Am vrut să ne implicăm, dar sistemul ăsta capitalist a făcut să ne lingem pe bot. Principalele impedimente au fost lispa banilor. Anul trecut s-au înscris o grămadă de firme. Statul oferea 80% din sumă beneficiarului, dar pe urmă nu s-au mai alocat banii ”, spune Ioan Gânj, patronul unei firme de construcţii şi instalaţii. Acesta precizează că investiţia într-un sistem de încălzire cu ajutorul energiei alternative se ridică în jurul sumei de 20 000 000 de euro, dar se amortizează în câţiva ani. „Dacă statul ar fi decontat 80% beneficiarului, s-ar fi amortizat într-un an”, mai spune Gânj. Programul guvernamental a picat şi pentru Romstal, cea mai importantă firmă de instalaţii, care a fost dezamăgită când Guvernul şi-a restras finanţarea şi a concluzionat că totul a fost o propagandă electorală.  

Energie alternativă „la pachet”

Romstal a demarat programul „Treci pe verde”, care implică pachete complete, în care sunt incluse panouri solare şi alte echipamente, pentru fiecare tip de locuinţă. Un astfel de pachet, destinat celor care vor să economisească folosind energia alternativă, variază între 6 738 lei şi 40 366 lei, în funcţie de complexitatea instalaţiilor şi de mărimea locuinţei.

De ce şi cine foloseşte energia solară?

„Folosind un sistem cu panouri solare faci o economie de 70%  la energia convenţională”, explică Radu Macrea, referent tehnic la Romstal. Acesta mai precizează că, la început, oamenii au fost reticenţi la astfel de soluţii ecologice, dar cererea a început să fie din ce în ce mai mare, mai puţin în mediul rural. „Persoanele care implementează astfel de sisteme sunt cele care înţeleg cât de important este să folosească energia pe care Dumnezeu le-o dă gratis”, mai spune Radu Macrea. 
Media europeană în ceea ce priveşte cantitatea de căldură recuperată de la soare este de 1000 wh/  mp. Zona litoralului, Dobrogea, Câmpia Română şi de Vest se încadrează în această medie, iar zona judeţului nostru este cu puţin sub medie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite