Vasile Jimboreanu vrea să scrie o carte despre Gloria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiica sa i-a dat ideea de scrie o carte
Fiica sa i-a dat ideea de scrie o carte

A început strângerea de materiale documentare pentru realizarea fondului documentar sportiv în anul 1984. În mai bine de 25 de ani în care şi-a canalizat energia doar pe constituirea acestuia a reuşit să strângă zeci  de mii de articole din ziare referitoare la sporturile practicate la Bistriţa dar şi în lume

Vasile Jimboreanu este de meserie profesor de istorie şi filozofie, însă a profesat  timp de nouă ani această meserie. În anul 1971 şi-a început activitatea ca jurnalist la ziarul „Ecoul". „Aveam puţină înclinaţie pentru scris fiind atâţia ani profesor de istorie. Am mers la Ecoul, unde la început mă ocupam de pagina externă. Apoi am trecut la relatarea de probleme cetăţeneşti şi am început să mai ajut şi la pagina de sport", povesteşte Vasile.

În 1984 a început să lucreze la fondul documentar, dar intenţia primară nu a fost aceasta. Vasile Jimboreanu se gândea atunci să scrie o carte, şi cum în tinereţe a făcut sport s-a gândit că cea mai potrivită ar fi o carte despre sport şi nu despre orice sport ci despre fotbal şi despre echipa la care şi el a activat- Gloria.

„Ideea de a scrie o carte a venit aşa ca o boală a copiilor. În rândul colegilor mei începuse aşa un avânt de a iesi din tipare. Scriau poezii, eseuri, romane, mai mulţi dintre ei aveau deja scoase volume şi am zis trebuie să fac ceva, să scriu ceva" povesteşte fostul jurnalist.

O carte despre Gloria

Vasile Jimboreanu îşi aminteşte că primul impuls de a scrie o carte despre Gloria a venit după o discuţie avută cu fiica lui cea mică. „Pe vremea aceea îi citeam fiicei mele cele mici articolele sociale şi din sport pe care le scriam. Oana mi-a spus odată : tati mă gândesc că aşa frumos scrii, de ce nu scrii o carte. Atunci acest îndemn al fiicei mel mi-a rămas aşa ca un cui şi mi-am zis hai să scriu şi eu o carte. Şi ce era să scriu decât despre Gloria. M-am dus la Jenel (n.r. Jean Pădureanu) şi i-am spus ce vreau să fac şi l-am rugat să mă ajute cu ceva informaţii despre echipă, mai vechi, cum ar fi articole din ziare sau aşa. El mi-a spus că nu are aşa, că eu am început documentare de unul singur, încercând să fac un fond de informaţii sportive pentru Gloria" îşi aminteşte Vasile.

Aşa a început să prindă contur fondul documentar. Jurnalistul nu s-a rezumat însă la fotbal, ci a început să adune articole din ziare şi despre handbal pentru că la vremea aceea s-a constituit la Bistriţa şi o echipă de handbal. Mai apoi s-a gândit că ar fi foarte util să adune informaţii despre mai multe sporturi pentru că nu se ştie niciodată când va avea nevoie de ele.

„ M-am gândit aşa dacă vreodată vine cineva şi zice înfiinţăm la Bistriţa o echipă de rugby, eu ca jurnalist trebuie să pregătesc oamenii pentru asta, să îi informez. Aşa că am început să adun din ziare reviste şi orice alte surse informaţii despre toate sporturile, practicate atât în România, cât şi în lume. Dacă vine cineva la fond şi vrea să afle ceva despre ciclism mondial sau naţional, merge la raft caută la respectiva secţiune şi găseşte informaţii ordonate pe ani, fiecare apariţie în ziar găsindu-se acolo" mai spune Jimboreanu. Fondul a ajuns astăzi în patrimoniul judeţului, după ce Vasile Jimboreanu a decis să îl doneze Direcţiei Judeţene pentru Sport cu o singură condiţie: să-i poarte numele.

Profil:

Născut: 19 noiembrie 1940

Facultatea de Istorie si Filozofie

Familie: căsătorit,, doua fete

Întrebări şi răspunsuri

Aţi reuşit să scoateţi până la urmă cartea despre Gloria?

V.J.:Deocamdată nu, deşi mi-aş fi dorit foarte mult. Împrejurările au făcut ca manuscrisul să rămână în aşteptare. Am scos în schimb până acum mai multe cărţi. Prima dintre ele a ieşit  în anul 2003 „Chenare umane care nu se uită" .La acestea se adaugă „ Şi ei au făcut sport" şi „Gheorghe Bozga un destin cu două feţe", plus două volume despre fotbalul judeţean.

Cât de greu a fost să constituiţi acest fond?

Ani la rând nu am fost ajutat de instituţiile  judeţene care ar fi trebuit să facă acest lucru, doar în acest an Direcţia pentru Sport mi-a întins o mână şi au mai fost câţiva oameni care au dorit să facă acest lucru şi cărora le mulţumesc şi aş vrea neapărat să-i amintesc: Radu Vianu, Vasile Popa, Gheorghe Tad, Marius Pop, Valer Sâmihaian, Alin Săsărman.

Ce-i place

„Îmi place să scriu, aş scrie tot timpul, ador cărţile de călătorie şi filmele din cinemateca romantica şi poliţistă", spune Jimboreanu

Ce nu-i place

Profesorul nu agreează lăudăroşenia, minciuna şi îngânfarea. „ Eu am o vorbă. Dacă vine la mine un om care pune mia de euro în faţă şi altul vine cu o privire deschisă, senină, îl aleg pe cel cu privirea senină", mai spune Vasile Jimboreanu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite