Vasile Dologa este senseiul tigrilor bârgăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I-a plăcut sportul dintotdeauna, însă nu a putut face carieră din cauza banilor. La 42 de ani a reuşit să pună bazele unui club sportiv „Karate Tiger".

S-a născut într-un sat de munte, Mureşenii Bârgăului, şi de mic a fost pasionat de mişcare. Când venea de la şcoala şi termina munca pe lângă casă, îşi dedica o oră sportului: ridica greutăţi. A făcut un timp haltere şi apoi, la vârsta adolescenţei, s-a apucat de lupte greco-romane. La vârsta de 18 ani a participat  la prima sa competiţie, unde a fost pe podium. A obţinut locul II la campionatul naţional de lupte greco-romane „Daciada" desfăşurat la Timişoara. A făcut performanţă la „AS Armata Cluj" şi la „Gloria Bistriţa". A continuat cu luptele, iar după 2 ani s-a dus în armată.

Pe vremea când îşi satisfăcea stagiul militar la Cluj (unitatea Pompieri) a fost selecţionat dintre sutele de lupători de acolo, să facă judo. După câteva antrenamente a participat la concursul „Dinamoviada de judo", pe MAI. Din cauza lipsurilor materiale a fost nevoit să renunţe la sportul de performanţă. „Am fost copil sărac, trebuia să trăiesc, aveam nevoie de bani. M-am dus în vizită la un frate în Reşiţa şi am prins o selecţie de personal pentru staţiunea Semenic. Am fost angajat acolo şi am rămas să fac bani",  mărturiseşte Vasile Dologa. Aici a fost ospătar câţiva ani. Deşi a muncit din greu, nu s-a lăsat de sport.

Se antrena singur pe dealurile din Reşiţa

A făcut karate „Shotokan", antrenându-se singur o perioadă, apoi cu prietenii, pe muntele Semenic. A început să colaboreze cu un maestru în karatele „Sihan", Zoltan Lipa, deţinător a 7 dani. Acesta i-a devenit maestrul cu care a păstrat legătura şi când a revenit în locul natal, după aproape 10 ani de trăit în Reşiţa. A continuat încă 11 ani cu „karateka" pe cont propriu şi a participat la numeroase seminarii prin Reşiţa, Timişoara şi Oradea. „Nu eram amator de competiţii, de câştiguri, am făcut-o pentru mine, mai mult pentru sănătate", ne povesteşte cel care nu s-a gândit mult şi în 2005 s-a apucat să înveţe copiii ceea ce ştia el, având susţinerea maestrului său din Reşiţa. În urmă cu 5 ani era senseiul a 15 copii din satul natal, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 21 de ani. Îşi antrena învăţăceii în căminul cultural din Mureşenii Bârgăului, în condiţii precare. Anul trecut a pus bazele primei şcoli de karate de pe Valea Bârgăului, „CS Karate Tiger". „De mic îmi doream să fac sport şi nu aveam unde, Am luptat să ofer copiilor condiţiile de care eu n-am avut parte", spune nostalgic senseiul. Elevii săi care, până anul trecut, în octombrie, s-au antrenat într-o sală din căminul cultural din Tureac, au participat la o serie de competiţii. În 2009 au obţinut 52 de medalii, iar în prima parte a acestui an alte 12. Şcoala senseiului are 3 „puncte de antrenament": în Prundu Bârgăului (aici se face performanţă), Tureac şi Susenii Bârgăului, are acum 30 de sportivi de la 7 la 18 ani, 11 fiind legitimaţi.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Ce dificultăţi aţi întâmpinat la înfiinţarea acestei şcoli?

Probabil, la început, se credea că nu-mi va ieşi nimic. Primăria Tiha Bârgăului nu prea s-a arătat interesată de proiectul meu, însă ne-a dat un spaţiu în care condiţiile erau vitrege. Ne-am descurcat. Din această parte susţinerea a fost mai slăbuţă, în rest pe unde am umblat cu toţii ne-au ajutat.

Ce vă lipseşte?

Cu dotarea stăm prost. Avem nevoie de acele saltele specifice karate-ului, pentru antrenament. Deocamdată ne chinuim pe podea. E nevoie şi de o maşină pentru a-mi aduce copiii la antrenament.

PROFIL:

Născut: 12.09.1966 La Mureşenii Bârgăului

Studii: Grup Şcolar „Radu petrescu" Prundu Bârgăului

Stare civilă: căsătorit, o fiincăde 17 ani

Ce-i place

Îi place tot ce e frumos. Iubeşte arta, florile şi oamenii corecţi. Îi plac la nebunie copiii în compania cărora e o plăcere să fie mereu. Îi place mult tâmplăria, fiind şi de meserie.

Ce nu-i place

Nu-i place ignoranţa celor care sunt în stare să facă ceva, dar nu o fac. Îi dispreţuieşte pe cei ursuzi şi nu-i place minciuna

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite