Bistriţa: Vasile Dâncu, poetul-ţăran din Runcu Salvei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Vasile Dâncu, poetul-ţăran din Runcu Salvei
Bistriţa: Vasile Dâncu, poetul-ţăran din Runcu Salvei

Cariera sa literară a început de la o foaie dusă de vânt: „Doina” lui Eminescu, în care probabil cineva îşi învelise slănina şi pe care a găsit-o pe câmp în timp ce păştea vitele

Istoria petecului de hârtie pe care l-a găsit într-o zi de toamnă, în timp ce păştea vacile, este o poveste pe care badea Vasile Dâncu a spus-o de multe ori şi despre care multă lume crede că este ficţiune. Pe vremea când era el doar un copil, o foaie de hârtie era un lucru rar. De altfel, el nici nu apuca să vadă prea multe pentru că era prea ocupat cu munca câmpului şi cu animalele şi rar mai dădea pe la şcoală. „Am făcut universităţile păzind vacile tatii. Eram o fire curioasă. Dacă vedeam o hârtie în gunoi trebuia să văd ce-i acolo”, povesteşte badea Vasile. Aşa s-a întâmplat în toamna cu pricina, când o hârtie plutea peste mirişti, dusă de vânt. Era, probabil, din ce îşi aminteşte el, o pagină ruptă dintr-un manual, în care cineva îşi învelise slănina la câmp. Şi-a aruncat ochii peste ea, de unde a citit „Doina” lui Eminescu. Nu-şi mai aminteşte dacă a păstrat  hârtia sau nu, dar cert este că din acel moment a început să iubească literatura.

Un cititor cum nu sunt mulţi în lume

„Nu ştiu dacă sunt un mare scriitor, dar sunt un cititor cum nu sunt mulţi în lume”, spune badea Vasile. Puţini ştiu, poate, cât de mult citeşte el acolo la Runc, dar mulţi au fost uimiţi când i-au citit primele poezii şi nu prea le-a venit să creadă că sunt scrise de mâna unui cultivator al pământului.  Era încălţat cu opinci când l-a vizitat un redactor de la revista „Tribuna” din Cluj-Napoca, pentru a vedea dacă grupajul poezii primit la redacţie era cu adevărat al lui. Atunci i s-a dat o pagină întreagă, cu fotografie, lucru pe care şi-l aminteşte ca pe adevăratul său debut în literatură. Mai târziu a debutat şi editorial cu placheta „Cântece”. A publicat în „Scânteia”, „România literară”  etc. şi i-au apărut deja trei cărţi de poezii. Cu toate acestea, Vasile Dâncu rămâne un „poet-ţăran”, un titlu pe care l-a primit în literatura română  fără resentimente.

Un client fidel al anticariatelor

Badea Vasile se trezeşte la patru dimineaţa şi îşi bea obişnuita cafea neagră. Se aşează la masa de scris unde mai adaugă câte ceva în jurnalul său, pe care niciun curios nu va avea şansa să-l citească atâta timp cât autorul este în viaţă. Până se face ziuă, mai citeşte ceva, îşi încearcă stiloul în versuri, după care se ocupă de cei 50 de stupi pe care îi are în grijă. Însurat de tânăr, a cunoscut greutatea muncii la câmp şi prea puţin timp pentru lectură. Dar se revanşează la bătrâneţe. Este un client fidel al anticariatelor şi nu se duce o dată la Cluj fără să-şi cumpere o carte Pentru el, poliţa cu cărţi rămâne cea mai mare invenţie a omenirii, iar stiloul, instrumentul consacrat al scriitorului.                  

Ce-i place?

Are câteva îndeletniciri pe care puţini oameni i le cunosc: fotografia şi exerciţiile de tir. Are cunoştinţe temeinice în materie de artă fotografică şi colecţionează aparate foto vechi.

Ce nu-i place?

Are o listă întreagă de lucruri care nu-i plac, dar spune că lumea merge înainte fie că ne place , fie că nu. „Nu-mi place invazia de cărţi care, după umila mea părere, nu au nimic în comun cu literatura”, spune el. 

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă deranjează la întâlnirile literare?

V.D. Mă deranjează că aceste întâlniri nu sunt punctuale. Eu aş vrea să înceapă la oră fixă şi să se termine la oră fixă. Scriitorii foarte greu se adună de prin crâşme, fiecare se crede un mare neînţeles. Dar cel care hotărăşte cât de mari suntem este doar timpul.

Dacă ar fi să vă identificaţi cu un personaj literar, care ar fi acela?

V.D. Personajul meu, pe care l-a imitat şi l-am „maimuţărit” este Martin Eden a  lui Jack London. Acesta este tot un autodidact, care încearcă să scrie şi în final chiar reuşeşeşte să publice. Până la urmă se sinucide. Nu l-am imitat până la capăt... din laşitate sau mai ştiu eu din ce motive.

NĂSCUT

11 mai 1939, la Runcu Salvei, judeţul Bistriţa-Năsăud

EDUCAŢIE

Gimnaziul la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Năsăud

OCUPAŢIE

Poet

FAMILIE

Văduv, are doi copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite