Vasile Bodea antrenorul celor mai buni tineri judoka din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Bodea a câştigat în această vară medaliile de aur cu echipa de judo U15 la Campionatul Naţional, iar de-a lungul anilor a antrenat până şi participanţi la Olimpiadă la această disciplină

Vasile Bodea s-a născut la Dej, într-o perioadă în care sporturile de contact, aşa cum este judo nu erau prea cunoscute în România. La un moment dat, împreună cu ceva prieteni a reuşit să pună mâna pe o carte de judo şi de acolo a început toată viaţa lui. „Încercam procedeele pe care le găseam în acea carte pe câmp, pe iarbă pentru că nu erau pe vremea aceea săli de sport cu. După ce am mai crescut şi am reuşit să iau contact mai aprofundat cu acest sport m-am mutat la Bistriţa pentru a-l practica. Pe la 22 de ani, antrenorul nostru de atunci a plecat în Germania, iar cei de la Clubulul Sportiv Municipal m-au trimis pe mine să antrenez pentru că eram căpitanul echipei de atunci ", povesteşte Bodea despre începuturile sale în sportul pe care îl iubeşte şi care i-a devenit poate cea mai mare pasiune.

Vopseau centurile cu ouă şi ceapă

Tot despre perioada de început povesteşte nostalgic antrenorul şi atunci când e vorba de echipamentul de judokan. „Primul meu kimono a fost o salopetă. Abia prin '77 am prins primul kimono polonez, nu prea bun, dar oricum preferabil decât deloc. Un kimono adevărat este făcut din bumbac şi este foarte rezistent. Poţi să legi două trenuri de ele şi să tragi că nu se rup. Centurile la începuturile judo-ului le vopseam noi. Din albă o făceam galbenă cu vopsea de ouă, ceapă şi alte plante şi apoi tot ne murdăream kimonoul de la acea vopsea. Ne respectam totuşi culorile, nu prea trişam", îşi aminteşte antrenorul bistriţean.

Ca şi antrenor a reuşit performanţe extraordinare, a avut elevi la olimpiade şi campioni la nivel internaţional. „Eu pe vremea comunismului am avut grupă de seniori cu performanţe extraordinare, am avut chiar şi un băiat care a participat la Olimpiada de la Barcelona din 1992 şi a ocupat locul VII. Dar şi grupa de copii pe care o am acum le calcă pe urme", spune Vasile Bodea.

Nu a putut sta departe de concursuri, iar la începutul anilor 2000 a participat la competiţiile de veterani. „Am ieşit campion european de veterani, în 2004 în Rusia, la ruşi acasă am câştigat finala. Cu un an înainte am fost vicecampion european, iar în 2005 în Londra am luat medalia de bronz. Din păcate m-am accidentat apoi la picior şi a trebuit să renunţ la competiţii şi am rămas doar la antrenorat. Atunci am luat grupa asta de copii", povesteşte antrenorul echipei care deţine în acest moment aurul naţional la U15.

Judo este Calea supleţii

Despre sportul pe care îl predă, Bodea spune că e mai mult matematică decât violenţă. „Judo e un sport foarte logic. Se traduce prin „Calea supleţii" şi totul se face prin tehnică, nu e un fel de K1 în care să te iei la bătaie să îţi pui la încercare forţa. Eu de când am început cu copiii am avut un singur accident, un copil începător şi-a băgat mâna sub el şi a rupt-o, dar în rest, în patru ani nu am avut accidentări grave. La fotbal de exemplu se întâmplă ca din cinci în cinci minute să te accidentezi, aici nu. Deşi pare un sport violent, judo prin caracterul său este un sport care educă, formează spirite, chiar dacă eşti un copil mai agresiv, mai bătăuş, te educă şi te schimbă în bine. Prin acest sport înveţi că înţeleptul câştigă", descrie Vasile Bodea disciplina pe care o practică de peste 35 de ani.

Performanţele echipei lui Vasile Bodea

Vasile Bodea este antrenor la Clubul de Judo şi Arte Marţiale din Bistriţa. Echipa sa de băieşi deţin aurul naţional la categoria U15, iar elevi precum Tudor Băldean, Vlad Farcaş sau Vasile Bodea îl fac mândru la fiecare competiţie la care participă venind acasă cu zeci de medalii de aur, argint şi bronz.

Ultima mare performanţă a fost obţinută de Teodor Băldean care a reuşit să obţină titlul de campion balcanic la judo în urmă cu doar câteva săptămâni. Acelaşi Tudor Băldean este şi viceampion european şi campion naţional la categoria 65 kilograme.

Cel mai titrat judoka antrenat în prezent de Vasile Bodea este Vlad Farcaş care, pe lângă zecile de medalii pe care le are în palmares, a reuşit anul acesta să obţină şi titlul de vicecampion mondial la Campionatul Mondial de Judo din Ankara, Turcia.

Despre copiii săi, antrenorul bistriţean are doar cuvinte de laudă şi spune că se antrezează zilnic fără a se plânge că nu mai au timp pentru calculator, joacă sau alte activităţi pe care le au copiii. „Ei vin câte două ore, şase zile pe săptămână la antrenament şi nu este joacă, muncesc din greu aici", antrenorul.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite