Bistriţa: Vânzătorii de pepeni din Dăbuleni ţin încă de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kilogramul de la producător este mai scump decât în supermarket. Producătorii au împânzit deja oraşul şi după negocieri cu municipalitatea au obţinut în acest an locuri mai bune de vânzare

Pepenii se vând încă la Bistriţa cu 2 lei şi chiar 2,5 kilogramul. Preţul este mai mare decât în supermarket, unde kilogramul de pepene coboară la 1,4 şi chiar 1,3 l ei. “Cu siguranţă vor mai scădea pentru că suntem abia la început de sezon şi nu au ajuns încă recoltele mari din Sud”, este convins şeful Direcţiei Pieţe şi Oboare din Primăria Bistriţa, Luca Răzoare. Comercianţii din Bistriţa sunt şi în acest an în cea mai mare parte producători din Dăbuleni, comuna doljeană renumită pentru recoltele de pepeni. Alături de oltenii din Dăbuleni, au mai venit cu certificate la Direcţia de Pieţe şi producători din Teleorman.

Proba vrejului

Pentru că au apărut cu pepenii foarte devreme anul acesta, cam la sfârşitul lunii iunie, cumpărătorii i-au luat la întrebări.Că nu sunt producători şi că au venit cu marfă din import. “Am vândut primii pepeni cu vrej cu tot, ca să le demonstrăm că din grădina noastră  i-am cules, relatează Linca Stângaciu, unul dintre vânzătorii din Piaţa Decebal. Primăria i-a pus anul acesta în cuşti special amenajate pe care scrie “producător” şi pentru care plătesc 800 de lei lunar. Alţii s-au instalat pe domeniul public sau pe terenul unor societăţi comerciale, vad să fie.Acolo dorm şi tot acolo mănâncă. După ce marfa se isprăveşte sau s-a ofilit din cale-afară vine alta, trimisă de rude. “O să mai lăsăm din preţ odată cu venirea altora, dar deocamdată nu ne deranjează că în supermarket sunt mai ieftini. Cumpărătorii ştiu că tot ai noştri sunt mai buni”, spune femeia care vine la Bistriţa de vreo 25 de ani încoace. “ În sud sunt ieftini, cam la un leu kilu, aici ne mai facem şi noi un bănuţ’, spune vânzătoarea care vinde alături de fiul ei. Clienţi sunt, pentru că oamenii vor marfă proaspătă: “ Luăm din piaţă, aici îi mai încercăm, cu cei din supermarket ne-am păcălit. Sunt oricum mai mici cei de anul ăsta, aşa că nu sunt nici atât de scumpi”, spune Alina Măjeri, o cumpărătoare din Piaţa Decebal.

Au trecut deja printr-un control

Nici nu s-au aşezat bine producătorii prin pieţe şi alte locuri de vânzare, că i-au şi vizitat echipe de inspectori. Astăzi i-au controlat pe cei din Piaţa Decebal echipe mixte de la Garda Financiară, OPC, Direcţia Agricolă, Inspecţie Fitosanitară. Au avut ordine stricte să-i găsească pe intermediari, dar actele păreau în ordine. “Aveau certificate de producător, produsele erau proaspete, nu aveam ce să le reproşăm. Pepenii erau într-adevăr din producţia internă, se vedea după culoare şi formă”, confirmă Viorel Toma, inspector de specialitate la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud. Acesta dă asigurări că vor sta cu ochii pe vânzători: “cum expiră marfa, cum îi punem să o scoată de la vânzare”, mai spune inspectorul.

Credeţi că preţul pepenilor este exagerat de mare?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite