Bistriţa: Vânătoare de comori urbane în Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Vânătoare de comori urbane în Bistriţa
Bistriţa: Vânătoare de comori urbane în Bistriţa

Tinerii bistriţeni au străbătut oraşul în căutarea obiectivelor ascunse din Bistriţa. Aceştia au fost provocaţi să găsească lucruri pe lângă care omenii trec zilnic şi nu le observă, cum ar fi statuia protectoare a pompierilor sau copia în relief după Icoana Făcătoare de Minuni

Statuia Sfântului Florian, protectorul pompierilor, copia în relief după Icoana Făcătoare de Minuni de la Nicula, Casa cu Lei, casa scriitorului german care a scris „Maurus şi turnul său“ sunt lucruri pe care bistriţenii le văd zilnic, dar nu le observă. Timp de trei zile, mai mulţi tineri bistriţeni, înscrişi la concursul „Tineri în labirint“ au fost puşi să caute toate aceste obiective prin oraş, precum şi altele mai puţin cunoscute. Aceştia au fost împărţiţi în echipe şi au străbătut ieri oraşul în căutarea „comorilor urbane“ care nu sunt atât de evidente precum Complexul Sugălete sau Biserica Evanghelică.

Le văd, dar n-au auzit de ele

Echipele au descoperit că statuia Sfântului Florian ornamentează latura de sud-est a turnului Bisericii Evanghelice,  Casa cu Lei se află pe Strada Nicolae Titulescu, la nr. 8, iar copia în relief după Icoana Făcătoare de Minuni de la Nicula este sculptată pe faţada de lângă Biserica Romano-Catolică, pe Strada Gheorghe Şincai la nr. 24. Tot pe Gheorghe Şincai se află şi casa în care a locuit scriitorul german Franz Karl Franchy, care a scris „Maurus şi turnul său“, casă marcată printr-o plăcuţă comemorativă. Reporterii „Adevărul de Seară“ au testat vigilenţa trecătorilor, întrebându-i de casa scriitorului tocmai în dreptrul ei. „N-am auzit niciodată de el. Are o plăcuţă memorială? Chiar am obiceiul de mă uit, dar asta chiar nu ştiu. Suntem aşa aglomeraţi, că nu mai ştim“, spune o trecătoare, care s-a prezentat Emilia. Nici tovarăşa ei, Maria, nu a fost mai vigilentă. Acestea au fost foarte surprinse să constate că plăcuţa memorială se afla chiar sub ochii lor.

Unde era „Coroana Regală“?

Cel mai greu le-a fost tinerilor să dea de urma clădirii, care, în secolul XIX, a fost Hotelul „Coroana Regală“. Hotelul este amintit într-un articol din nr. 1, ianuarie 2008, din Ziarul Primăriei, articol scris de istoricul de artă Vasile Duda, de unde reiese că hotelul ar fi fost în zona unde pasajul VI face trecerea spre Pietonalul „Liviu Rebreanu“. „În această zonă se află un hotel unde zăboveau călătorii cu diligenţele care treceau prin Bistriţa secolului al XIX-lea sau de la începutul secolului XX”, precizează autorul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite