Valer Negruşa a vânat cu Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vânător cu acte în regulă de 30 de ani. „Mândria" sa este un trofeu de urs bătrân de vreo 450 de kg, împuşcat în 1992.

Valer Negruşa era pe băncile liceului silvic când a participat la prima sa vânătoare. I-a plăcut atât de mult atmosfera şi lătratul câinilor hăituitori din acea zi încât de-atunci participă periodic la vânătoare. Iscusinţa sa a fost apreciată prin nenumărate medalii de aur la urs, lup şi mistreţ. A urmat şi o facultate de silvicultură, iar ulterior a fost inspector cinegetic la Direcţia Silvică Bistriţa. Din 1 decembrie 1989 este directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. „De o bună vreme ridic din ce în ce mai greu arma asupra unui animal. Viaţa te face să înţelegi că nu trebuie să împuşti orice animal", este de părere bărbatul. El spune că îi place mai mult să vâneze mistreţi decât alte sălbăticiuni. Îşi aduce aminte cu zâmbetul pe buze de „botezul" său în „ale vânătorii" din iarna lui 1979, la Dealu Negru, din pădurile Munţilor Călimani. „În prima mea zi ca vânător am împuşcat patru mistreţi. Vă daţi seama ce bine m-am simţit. Atunci am primit şi botezul: trei nuiele la fund, iar unul dintre vânătorii cu vechime a luat o crenguţă de molid pe care a înmuiat-o în sângele unui mistreţ împuşcat de mine. Crenguţa mi-a pus-o apoi la pălărie", povesteşte Negruşa.

„Ceauşescu era un om modest"

Tot la Dealu Negru mergea la vânătoare cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu. Bistriţeanul spune că, din 1980 şi până-n 1989, Ceauşescu venea anual la vânătoare în pădurile din Bistriţa-Năsăud. „În acea vreme eram inspector cinegetic la Direcţia Silvică şi ţin minte că fostul preşedinte venea an de an în judeţ. Ceauşescu era un om modest şi, în ciuda a tot ce s-a spus despre el, nu lăsa pe nimeni să-i împuşte mistreţii. Îi plăcea să vâneze", susţine bistriţeanul.

Trofeul său

Dintre toate vânătorile la care a luat parte, cea mai mare bătaie de cap i-a dat-o un urs bătrân, împuşcat în 1992 pe fondul de vânătoare Şieu din judeţ. „Ursul a fost un exemplar destul de agil. Era bătrân. Cred că avea vreo 17 ani şi 450 de kg, dar nici eu nu m-am lăsat. Am fost şi mai agil şi l-am împuşcat în inimă", afirmă Negruşa.

Hobby scump

Vânătoarea este o pasiune scumpă, crede Valer Negruşa. El este de părere că poţi să fii vânător şi cu 4.000 de lei, dar şi cu 20.000 de lei. Preţul unei puşti de vânătoare este între 700 şi 6.000 de lei. La aceasta se adaugă cartuşele şi echipamentul. „Anual, cheltui în jur de 1.000-1.500 de lei. Din ianuarie şi până acum am împuşcat 2 mistreţi, 7 vulpi, 2 iepuri şi 4 fazani", explică bărbatul.

El spune că soarta l-a ferit de accidente la vânătoare. „Cu arma nu te joci. Tragi numai atunci când identifici vânatul, şi nu la o simplă mişcare într-un tufiş. Aceasta e cea mai mare greşeală care se face", explică vânătorul

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care este cel mai greu animal de vânat?

Categoric lupul! Este o sălbăticiune care are simţuri foarte bune şi este extrem de greu să te apropii de el. Lupul te simte imediat, are un auz fantastic. De aceea trebuie să fii foarte atent şi să nu faci deloc zgomot.

PROFIL

Născut: 9 ianuarie 1957, satul Sălcuţa din comuna Sânmihaiu de Cîmpie

Familii: căsătorit, are doi băieţi şi un nepot de 2 ani şi jumătate

Studii: Facultatea de Silvicultură a Universităţii „Transilvania" din Braşov

Ce-i place

Adoră liniştea şi atmosfera de veselie din mijlocul familiei. Săptămânal joacă tenis de câmp şi ocazional fotbal cu foşti fotbalişti din Bistriţa. La oameni apreciază sinceritatea, corectitudinea. „Îmi plac acele persoane care ştiu ce înseamnă respectul şi care fac ceea ce zic", afirmă vânătorul.

Ce nu-i place

Îi pare rău că, de ceva vreme, nu mai are timp liber. Negruşa detestă situaţia în care se află ţara. El regretă că, după atâţia ani de zile, instabilitatea şi nesiguranţa zilei de mâine nu au dispărut. „Lumea continuă să se certe în loc să facă treabă", spune bărbatul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite