Vagoneţi şi lămpi miniere în expoziţie la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vagonet minier, secolul XVIII, Certeju de Jos
Vagonet minier, secolul XVIII, Certeju de Jos

Expoziţia „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei" s-a deschis la Muzeul Judeţean Bistriţa Năsăud. „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei" este o poveste în imagini, documente şi alte obiecte despre aşezările miniere din Munţii Apuseni.

Bistriţenii au ocazia să vadă, dincolo de obiectele înnegrite expuse, o latură a mineritului de pe vremea în care muncitorii din adâncuri nu purtau costume fluorescente şi caschete prevăzute cu lanternă.

Mineritul de acum 200 de ani

Lămpile miniere sau „ştearţurile" pentru iluminat, pe bază de ulei, erau folosite în secolul XIX de către minerii de la Băiţa, Baia de Arieş sau Certeju de Jos. Troaca de tablă pentru transportat minereu, sfredele, dălţi, târnăcoape, ciocane şi râşniţa pentru măcinat minereul de fier demonstreză munca grea a minerilor de acum mai bine de 200 de ani. Aerisirea în galerii era asigurată pe atunci printr-un ventilator manual, ilustrat în expoziţie printr-un exemplar din secolul al XVIII-lea de la mina Certeju. Tot din acea perioadă, în care minerii foloseau un mic vagonet din lemn pentru transportul prin galerii, vizitatorii expoziţiei pot să vadă şi hărţi sau planuri elaborate ale exploatărilor miniere, executate în tuş. „Mi se pare foarte interesant. Dincolo de obiecte şi unelte, pe care mă aşteptam să le văd şi care sunt specifice oricărui muzeu, m-au impresionat foarte mult planşele migăloase de acum două, trei secole, redate cu o acurateţe deosebită", spune Tibi Konţ, unul dintre vizitatorii expoziţiei.

Minerii în alb-negru

Sigiilile miniere, cântarul balanţă cu scafă şi seiful pentru păstrat praful de aur din secolele XIX-XX consemnează şi aspectul de suprafaţă al mineritului. Alături de obiecte şi hărţi, expoziţia prezintă şi o serie de fotografii ale exploatărilor miniere, printre care şi o imagine cu minerii de la staţia de presfărâmare Barza, suprinsă în jurul anului 1900.

Expoziţia fost adusă la Bistriţa de către istoricul Corneliu Gaiu de la Muzeul Judeţean Alba în cadrul unui schimb de experienţă intermuzeal şi va rămâne deschisă până în 15 aprilie. „La schimb", Muzeul Judeţean Bistriţa Năsăud a prezentat anul trecut în Alba şi Baia Mare expoziţia legată de exploatarea minieră din Rodna, primul centru minier din Transilvania, care datează din secolele XII-XIII.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite